Oldalletöltések száma: 6492589
2018. május 24. csütörtök 11:39,
Eszter és Eliza napja van.

Sült krumpli, hot dog, grillezett húsok, csak óvatosan velük

sztek hardymag comNagy bajban vagyunk, hogy ha szeretjük a hasunkat, mert naponta kapunk olyan információkat, amelyek szerint mind több eledelünk a vesztünket is okozhatja. Azért valószínűleg nem tévedünk, ha kijelenthetjük, hogy minden finomságból ehetünk, ha nem visszük túlzásba azok fogyasztását.

   Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente nyolcmilliónál is több ember halálát okozza a rák. Németországban a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható – írta a német Focus Online.

   Ahogy arról a Vé is beszámolt, a WHO szerint a kolbász és a vörös húsok károsak a szervezetünk számára. Az International Cancer Research Agency (IARC) kutatói a vörös hús fogyasztása és a vastagbélrák között találtak kapcsolatot. De nem jobb a helyzet a prosztata és a hasnyálmirigy daganatok esetében sem. A német portál szerint van öt olyan ennivaló, amelyeket jobb a különösen kerülendő kategóriába sorolni.
   Egyik ilyen a hot dog, mert az ebbe kerülő virsli, vagy kolbász nitrátot tartalmaz. Ez az adalékanyag biztosítja a színt, és teszi tartósabbá a húst. A nitrátok nem veszélyesek, csak ha nitrozaminokat és fehérjéket képeznek a húsból. Ez könnyen megtörténik savas környezetben, hiszen az a gyomorban a sav jelen van.
   A sült krumpli is a veszélyes kategóriába került, mert a sütés akrilamidot eredményez, amely állatkísérletekben alapján karcinogénnek bizonyult. Az akrilamid szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok 120 °C felett történő hevítésekor, alacsony nedvességtartalomnál. A vegyület nagyobb dózis esetén az idegeket is károsítja.
   De az akrilamid nem az egyetlen veszély a krumpliban, mert a zsiradékból a sütés következtében transzzsírok juthatnak a burgonyába, majd a tányérunkba. Bár a transzzsírok nem növelik közvetlenül a rák kockázatát, a testben felhalmozódnak, és emiatt a sok sült krumplit evő meghízik, a túlsúly pedig növeli a rák kockázatát.
   Amerikában bizonyára ez még fájóbb hír lenne, de mifelénk is sokan kedvelik a fánkokat, amelyek cukros, sült tésztája, a burgonyához hasonlóan akrilamidot és transzzsírokat tartalmaz.
   A megégetett zsírok és a grillezett húsok is veszélyesek. A húsból a parázsba csepegő zsír benzpirént hoz létre, ez a vegyület pedig erősen karcinogén, emiatt ez a gyomorrák egyik legfőbb oka. Sajnálatos módon, a pizzán erősen megsült szalámi is tartalmazhatja a veszélyes szénhidrogént.
   Ugyancsak rákkeltő a penész, függetlenül attól, hogy milyen élelmiszerről van szó. A mikotoxinok nem csak rákkeltő hatásúak, hanem az idegrendszert és a genetikai örökítő anyagokat is károsítják. Éppen ezért nagyjából gondolkodás nélkül ki kell dobni a penészes ételt, nem érdemes letakarítani, mert a penészgomba spórái számunka láthatatlanul már eljutottak az étel mélyebb, penészmentesnek tűnő részeibe is – derül ki a Focus.de összeállításából.