Oldalletöltések száma: 6492598
2018. május 24. csütörtök 11:41,
Eszter és Eliza napja van.

Ha elmúlt 65 éves, próbálja meg, hogy tud-e 10 másodpercig egy lábon állni

eleses idos kori medicaler systemsAhogy idősödik egy ember, úgy szűkülnek be a képességei, gyengülnek az izmai, lassul a mozgása, veszít reflexeinek gyorsaságából és mindez gyakran vezet eleséséhez, amelyből komoly bajok, olykor mozgásképtelenség is származik. A csonttörések ellen sokan szednek D-vitamint.

   Az amerikai Preventive Services Task Force (USPSTF) javaslattervezete szerint jelenleg nincs elegendő bizonyíték sem az ellen, sem a mellett, hogy a csonttörések megelőzésére D-vitamint vagy kalciumot javasoljanak – írta a DrPortal.hu több amerikai egyetem és intézet kutatóinak vizsgálatai nyomán.

   A kutatók a jelenlegi bizonyítékok alapján a bizottság nem javasolja, hogy a csonttörések megelőzésére kizárólag D-vitamint ajánljanak. A 65 év feletti amerikaiak esetében az esés a sérülések, és az azokhoz kapcsolódó halálozások fő oka. Az USA-ban átlagosan minden másodpercben elesik egy idős ember.
   A független szakértőkből álló bizottság az egészségügyi problémák megelőzésével kapcsolatban nyújt iránymutatást az orvosoknak. Az iránymutatás célja, hogy segítséget nyújtson azon 65 év feletti idősek elesésének és csonttöréseinek megelőzésében, akik saját otthonukban élnek és nem szenvednek csontritkulásban, D-vitamin hiányban, Parkinson-kórban vagy demenciában, vagyis a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásában.
   A rendelkezésre álló adatok áttekintése után a szakemberek megállapították, hogy az elesés szempontjából fokozottan veszélyeztetett idősek esetében a mozgás mérsékelten előnyös az esések megelőzésében. A munkacsoport ezért nem javasolt egyetlen konkrét testedzésformát sem, de a felügyelet alatt gyakorolt mozgást, amely javítja az egyensúlyt, a gyaloglás módját és segít az általános feladatok elvégzésében, hasznosnak tekintik.
   Ezeket a gyakorlatokat az idősek önállóan vagy csoportosan is végezhetik, akár otthon, akár tornateremben. Ugyanakkor az idős betegeknek meg kell kérdezniük az orvosukat, hogy számukra mely testedzési forma a legalkalmasabb.
   A bizottság egyik tagja dr. Sciamanna szerint a szeniorok önmagukat is megvizsgálhatják. Ha valaki kapaszkodás nélkül nem tud 10 másodpercig fél lábon állni, akkor veszélyben van, amiről beszélnie kell az orvosával – olvasható a DrPortal.hu összeállításában.