Oldalletöltések száma: 6492624
2018. május 24. csütörtök 11:45,
Eszter és Eliza napja van.

Tudnunk kell, mire vállalkozunk, ha állatot tartunk a lakásban

kutya agyban mattressdepotusa comMind többen tartanak kisállatot a lakásukban, sokan családtagként, az egyedülállók pedig társként tekintenek a kutyákra, vagy macskákra. De sajnálatosan még a legjobb körülmények között, a legtisztábban tartott állatok is okozhatnak gazdáiknak akaratukon kívül is kellemetlenséget, betegséget.

   Állatszőr-allergiaként ismerjük, de tudnunk kell, hogy valójában nem csak az állat szőre okozza a panaszokat. Allergiás tüneteket válthat ki az állat tolla, a nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is – írta a Házipatika.com az Allergiakozpont.hu információi alapján.

   A felsorolt apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba is. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján, még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig kimutatható és persze tüneteket is okozhat.
   A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögéssel, tüsszögéssel, szemviszketéssel. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.
   Arra az esetre, ha nincs lehetőségünk kedvencünket kertben tartani, de megválni sem szeretnénk tőle, át kell gondolnunk, hogy milyen stratégiával tudjuk csökkenteni allergiás tüneteinket: Először is ne engedjük kedvencünket teljes mértékben szabadjára a lakásban, a hálószobába, vagy, ahol a frissen mosott ruhákat szárítjuk, ne engedjük be.
   Rendezzük át a lakást olyan szempontból, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjuk tisztán tartani. Szabaduljunk meg a felesleges szőnyegektől, ahol allergének megtapadhatnak. Gyakori takarításra is szükségünk lesz. Állatorvossal konzultáljuk, hogy milyen gyakran érdemes, vagy javasolt fürdetni és fésülni az állatot, hogy a lakásban elszórt allergénjeit ilyen módon is csökkentsük.
   A légúti allergia ellen létezik egy hatékony kezelési mód, az allergén immunterápia, amely tartós megoldást jelent, mert nem csak a tüneteket kezeli, hanem az immunrendszer működésére is hat. Így tudjuk elérni egy átlagosan 3 éves kezelés alatt, hogy a betegnél először csökkennek, majd megszűnnek az allergiás tünetek. Ez a hatás pedig tartós marad akár 10-12 évig is.
   Az allergiás tüneteket nem szabad félvállról venni. Ha úgy érezzük, hogy a rendszeres takarítás és az állat tartózkodási helyeinek csökkentése sem segít, tüneteink pedig egyre csak rosszabbodnak, forduljunk időben allergológushoz. Megfelelő kezelés nélkül szövődményként akár asztma is kialakulhat – írta a Házipatika.hu.