Oldalletöltések száma: 9901459
2019. augusztus 23. péntek 08:23,
Bence napja van.

Mostantól 45 év felett az emberek többségének magas a vérnyomása

vernyomasAhogy fejlődik az orvostudomány, ahogy nő az ismeret az emberi szervezet működéséről, úgy kell a szakemberek mellett az egészségesen élni akaróknak is mind újabb információkat elfogadnunk és aszerint élniük. Hol a megfelelő koleszterinszint, hol a D-vitamin szükséglet, hol a vérnyomás határértéke változik.

   Ez utóbbi miatt egyik pillanatról a másikra sokkal több lett a magas vérnyomásos beteg Amerikában, és bizonyára így lesz hamarosan Magyarországon is. A kutatók leszállították ugyanis a magas vérnyomás határértékét – írta a Webbeteg.hu.

   Magasvérnyomás-betegségről eddig az általánosan elfogadott irányelvek szerint akkor lehetett beszélni, ha 140/90-esnél magasabb volt a vérnyomás értéke. November 13-án azonban ismertették a hipertónia új útmutatóját Amerikában, amely szigorúbb elveket határoz meg, több millió embert hozzáadva a magas vérnyomásos betegek táborához. Mostantól csak a 120/80-as vagy ennél alacsonyabb vérnyomás tekinthető normálisnak, ennél feljebb már „emelkedettnek” számít, egészen 129/80-ig, amely még nem igényel orvosi beavatkozást, azonban már a hipertónia, azaz a magas vérnyomás első lépcsőfokának tekintendő.
   A szigorítást egy tanulmányra alapozták, amelyet 2015-ben végeztek, 102 amerikai klinika több ezer páciensének bevonásával. A szívgyógyászok vizsgálatai alapján az derült ki, hogy az infarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát egyaránt csökkenti az, amit szaknyelven agresszív kezelésnek hívnak: a szisztolés (a szív dobbanásakor mért) vérnyomás 120 higanymilliméter alatt tartása.
   Az új útmutatót szerkesztő bizottság elnöke, Paul Whelton az új adatokat bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy aki eléri a 130/80-at, az a normál vérnyomásúakhoz viszonyítva megduplázza az esélyét valamilyen szív- és érrendszeri problémára. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód-változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.
   Mindezek alapján, a 65 éven felüliek háromnegyede magas vérnyomásos betegnek fog számítani. De még a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok: a 20-44 év közti férfiak 30%-a, a nők 19%-a kerül a magas vérnyomással élők kategóriájába. A 45-54 év közti férfiak 50%-a, a nők 44%-a, az 55-64 közt férfiak 70%-a, a nők 63%-a tekintendő ezután majd magas vérnyomásos betegnek – olvasható a Webbeteg.hu írásában.
   A Vé megjegyzése: bizonyára nagyon megfontolt és kutatási eredményekkel alátámasztott döntést hoztak az új útmutató készítői és nem kétséges, hogy hamarosan hazánkban is foglalkoznak majd ezzel az orvosok, de talán nem kellene még mindezek alapján betegnek éreznie magát annak, aki eddig a normális vérnyomásúak közé tartozott. Persze a rendszeres ellenőrzés azért nen árt.