Oldalletöltések száma: 6492608
2018. május 24. csütörtök 11:42,
Eszter és Eliza napja van.

A jó gének kiiktatásával idézheti elő a vadászat egyes fajok kihalását

vadaszat afrikaiA vadászatot sokféleképpen szokták jellemezni és megítélni is. A vadászok szerint ez a legősibb emberi tevékenység és ezzel fenn is tarják az egészséges vadállományt, sokak szerint viszont mindez cseppet sem helyes, sőt az állatok legyilkolása bűn. Nyilvánvalóan az igazság ezúttal is középen van.

   A vadászat sport és gazdasági tevékenység is, és a vadászati etikai kódex szerint a vadászokat a természetért érzett felelősség elve vezérli. Ezért nyilván egyetértenek egy új tanulmánnyal, amely szerint a látványos szarvuk vagy sörényük miatt feltűnő hímek vadászata a jó gének kiiktatásával növeli a fajok kihalásának esélyét – írta a Heol.hu.

   Egy friss tanulmány szerint, ha a veszélyeztetett fajok jó adottságú hímjeinek csak 5 százalékát irtják ki, az egész populációt kipusztíthatja. A trófeavadászok kedvelt célpontjai ugyanis általában a legjobb génállománnyal rendelkező hímek – írta a BBC.
   Rob Knell, a Queen Mary Egyetem tudósa, a kutatás vezetője szerint az a feltételezés, hogy az úgynevezett szelektív vadászat nem különösebben fenyegeti az egyes állatpopulációkat, nem veszi figyelembe a friss kutatási eredményeket. Ezekből kiderül, hogy a feltűnő külsejű hímek általában számos utódot nemzenek, jó génjeik gyorsan terjednek, így a populációk gyorsan alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez.
   Az emberek űzte vadászat különbözik az állatvilág természetes zsákmányejtésétől, hiszen a trófeagyűjtők a nagy testű állatokra, rendszerint a hímekre hajtanak. Az orvvadászok, akik például az elefántcsontért gyilkolják az állatokat, szintén a legnagyobb agyarúakat keresik.
   Számítógépes modellkísérlettel a tudósok megjósolták, milyen hatással jár, ha a hímeket szelektíven, másodlagos nemi jellegzetességeik miatt vadásszák. Knell úgy véli, azok a gének fognak hiányozni a populációból, amelyek a könnyebb alkalmazkodást teszik lehetővé, ez pedig kihaláshoz vezethet.
   A tudósok szerint a korhatáros trófeavadászat csökkentené a kihalás kockázatát, mert így a hímek szaporodhatnának, mielőtt elejtenék őket. Az oroszlánok vadászatát már életkori korlátozás szabályozza – írta a Heol.hu.