Oldalletöltések száma: 6492610
2018. május 24. csütörtök 11:43,
Eszter és Eliza napja van.

Biztos, hogy jót tesz magával, aki fahéjas ételt eszik

fahej paleoplan comKözeledik a karácsony, a legtöbben rengeteg finomságot fognak enni és bizony az ünnepnapok nyugalma a kalóriadús ételekkel együtt nem kívánt kilókat rakhat az emberek testére. Persze egy kis fahéj talán ezen is segíthet.

   A Michigan Egyetem új kutatása szerint az ünnepek kedvelt fűszerét, a fahéjat, az elhízás elleni küzdelemben is segítségül hívhatjuk. A tudósok már korábban megfigyelték, hogy a fahéjaldehid, a fahéj ízét adó olaj, látszólag megvédi az egereket az elhízástól és a kórosan magas vércukorszinttől.

   Azonban az e mögött húzódó mechanizmus eddig ismeretlen volt. Ahogy arról a Metabolismjournal.com cikke nyomán az Arsratió.hu írt, Jun Wu, az egyetem docense csapatával jobban meg akarta érteni a fahéjaldehid (a fahéj fő aldehid alkotórésze) hatásait és kideríteni, hogy annak védelmező hatása az embereknél is működik-e. A kutatók megállapították, hogy ez a vegyület hatással van az anyagcserére, és ki akarták deríteni, hogy hogyan és milyen útvonalak vesznek részt benne, illetve hogy néz ki mindez az egerek esetében és az emberi sejteknél.
   Az eredmények szerint a fahéjaldehid úgy javítja az anyagcsere egészségét, hogy közvetlen hatással van a zsírsejtekre, arra ösztönözve őket hogy energiát használjanak fel.
   A zsírsejtek normális esetben lipidek formájában tárolnak energiát. Ez a fajta hosszú távú tárolás előnyös volt az őseink számára, akik lényegesen kevésbé jutottak zsírokban gazdag ételekhez, így sokkal nagyobb igényük volt az energia elraktározására. A felhalmozott zsírt így a test élelemben szűk vagy hideg időben képes elégetni, ezzel energiához juttatva minket. Ugyanakkor ma az egyre nagyobb problémákat okozó elhízásjárvány miatt a tudósok elkezdtek új módszerek után kutatni, amivel rávehetik a zsírsejteket az általuk tárolt energia elhasználására.
   A kutatók szerint a fahéjaldehid épp egy ilyen módszer lehet, és mivel a használata már így is elterjedt az élelmiszeriparban, így a betegeket könnyebb lehet meggyőzni a fahéj alapú kezelésre, mint a tradicionális gyógyszeres kezelésekre.
   De mielőtt még mindannyian elkezdenénk fahéjjal fűszerezni mindent, a tudósok figyelmeztetnek, hogy még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, hogyan hasznosítható legjobban a fahéjaldehidek hatása, a lehetséges káros hatások elkerülése mellett – írta a Metabolismjournal.com.