Oldalletöltések száma: 6153750
2018. március 18. vasárnap 06:32,
Sándor és Ede napja van.

Nem megfelelő szájhigiénia és immunrendszer, baj van a fogínyünkkel

fogagybetegseg parotarsasag huTúl azon, hogy a fogak alapvetően meghatározzák egy ember kinézetét, arcát széppé, vagy éppen kellemetlené tehetik, a fogak a táplálkozásban és ezen keresztül az egészség megtartásában is alapvető szereppel bírnak. Ennek ellenére nagyon sokan elhanyagolják fogaikat, fogínyüket még akkor is, amikor fájdalmaik vannak.

   Népbetegségnek tekinthető Magyarországon a fogágybetegség – mondta dr. Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója szombaton az állami hírtévé műsorában.

   A tanársegéd szerint a magyar lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben, amelybe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is.
   A fogínygyulladás két fő típusra osztható, a gyakoribb a főként középkorú embereket érintő úgynevezett krónikus fogágybetegség, illetve a fiatalokat érintő, sokkal ritkább, de gyorsabb csontritkulással járó betegség. Az agresszív fogágybetegséget elsősorban genetikai okokra vezetik vissza, míg a krónikus fajtát a nem megfelelő szájhigiéniára és az immunrendszer rossz reakciójára egy adott baktériumra.
   A szakember figyelmeztetett, minden ilyen betegség első tünete az ínyvérzés, de előfordulhat, hogy a fogak eldőlnek, később – előrehaladott kórnál – meg is lazulhatnak.