Oldalletöltések száma: 6154243
2018. március 18. vasárnap 08:54,
Sándor és Ede napja van.

Rekedtek évadja

rekedt hang entcoe comBármerre is megy ma az ember, náthás, tüsszögő, köhögő és rekedt emberekkel találkozik. A rekedtség amellett, hogy akár még mulatságos is lehet a hallgatóságnak, igen kellemetlen jelenség a berekedt ember számára. Ráadásul veszélyes is.

   A rekedtség közvetlen oka, hogy megduzzadnak a hangszalagok. Az egyik leggyakoribb kiváltója az akut gégegyulladás, amely legtöbbször vírusfertőzés következménye – írta a Webbeteg.hu oldalon dr. Csuth Ágnes családorvos.

   Ahogy a cikkben olvasható, súlyosbodhat a rekedtség, ha a gyulladás alatt a hangszalagok fokozott igénybevételnek vannak kitéve. A hangszálak fokozott igénybevétele szintén rekedtséget vált ki, például hangos környezetben történő beszélgetés, kiabálás következtében. Lehetnek a hangszalagokon olyan jóindulatú elváltozások, amelyek szintén rekedtséget okozhatnak, ilyenek például hangszalag csomók, polipok és ciszták.
   A reflux betegség is okozhat rekedtséget, ilyen esetekben a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe távozik, ez a sav a hangszalagokat izgatja és rekedtséget okoz. Jellemzően a hang a reggeli órákban a legrekedtebb, és a nap folyamán ez az állapot fokozatosan javul. Gombóc- vagy nyákos érzés lehet a torokban, ami krákogást vagy kellemetlen érzést okoz.
   A dohányzás szintén okozhat rekedtséget, és mivel a dohányzás hajlamosít gégerákra is, ezért ha egy dohányos rekedtté válik, az orr-fül-gégészeti vizsgálat elengedhetetlen. Egyes ideggyógyászati betegségek szintén okozhatnak rekedtséget, többek között a Parkinson-kór, vagy a stroke. Ha a rekedtség három hónapnál tartósabban fennáll, és nem igazolódik fül-orr-gégészeti ok vagy reflux, akkor ideggyógyászati vizsgálat is javasolt. Számos egyéb betegség okozhat még rekedtséget, ilyen például a pajzsmirigy megnagyobbodása, allergia, gégerák.
   A rekedtség kezelése a kiváltó ok függvénye. Amennyiben szokványos fertőzés okozza, akkor legtöbbször rövid idő alatt spontán vagy antibiotikum adása mellett gyógyul. Reflux betegség esetében savtermelődést gátló szerek és prokintekumok adása javasolt. Egyes esetekben műtétre lehet szükség, például a hangszalag cisztái, csomói, polipjai esetén. A daganatok esetén onkológiai és sebészi kezelés is szükséges.
   A rekedtség megelőzését szolgálja, ha a dohányos abbahagyja a dohányzást. Helyes kerülni a dehidratációt okozó szereket, például az alkoholt, kávét, a fűszeres ételeket és bőven kell folyadékot fogyasztani. Nem árt vigyázni a hangszálakra, nem szabad erőltetni azokat, ezért kerülni kell a hangos beszédet, kiabálást. Aki pedig már berekedt, akkor kerülje a beszédet, az éneklést, mert nehezebben fog javulni állapota – olvasható a Webbeteg.hu portálon.