Oldalletöltések száma: 6153722
2018. március 18. vasárnap 06:26,
Sándor és Ede napja van.

Tüsszentési útmutató

tussznetes wikipediaEgy 2013-ban a Journals.plos.org oldalon közzétett vizsgálat szerint a tüsszentés legnagyobb látható hatósugara 0,6 méter (a nem látható akár többszörose is lehet) és 4,5 méter másodpercenkénti sebességgel terjed. Azok közül, akik gondolnak embertársaikra is, megpróbálnak csukott szájjal tüsszenteni. Mint kiderült nagy hibát követnek el.

   A tüsszentés az egyik leggyakoribb jelenség az emberek és egyes állatok körében, amelynek célja, hogy a különböző szennyeződéseket, zavaró, irritáló részecskéket eltávolítsa a légutakból, elsősorban az orrjáratból – írta a Házipatika.com.

   A tüsszentés reflex, vagyis nem nagyon tudunk készakarva tüsszenteni, és a tüsszentést szinte lehetetlen visszatartani. A tüsszentést kiválthatják allergének, por, megfázás, de például éles fények is, sőt nem kevesen a szexuális együttlétet követően is tüsszentenek.
   Sokan úgy gondolják, hogy az udvariasság miatt, ha már az ingert nem tudják elnyomni, minél jobban vissza kell fogniuk a tüsszentést, be kell csukniuk a szájukat, az orrukat pedig be kell fogniuk.
   Ez azonban a szakemberek szerint kifejezetten káros lehet, mert egyrészt így éppen azok a részecskék nem tudnak eltávozni a légutakból, amelyektől a szervezetünk szabadulni szeretne. Másrészt, a tüsszentés során nagyon nagy nyomás képződik a légutakban, a tüdőben, és akár károsíthatja is a belső szerveket, ha ez a nyomás nem tud a szájon keresztül kiegyenlítődni. Ennek pedig lehet kisebb fájdalom a következménye, de olyan mértékű sérülés is, amely még kórházi ellátást is igényel.
   A fül-orr-gégészek szerint ilyen esetben megrepedhet például a hangszálakat körülvevő porcos rész, az arccsont, sőt a bordák is. Megfájdulhat a mellkas, a hát, a gerinc, megsérülhet a dobhártya, bevérezhet a szem, látászavarok léphetnek fel. Képződhet akár vérömleny is, például a nyakban, de más helyeken is. Az elnyomott tüsszentés egyes szakértők szerint az alhasi fájdalomhoz, sőt még a sérvek kialakulásához is hozzájárulhat.
   A tüsszentés esetenként nagy mennyiségű kórokozót is szétszórhat a levegőben, vagyis a mikrobák jóval könnyebben elérhetik a másik embert, szemben azzal, amikor csak úgy, a levegőben vannak.
   A szakemberek azt javasolják, hogy befelé tüsszentés helyett mindenki igyekezzen egy (papír) zsebkendővel felfogni a levegőt és vele a kiáramló kórokozókat is. Aki ugyanis a kezébe tüsszent, akkor onnan könnyen továbbutaztathatja a baktériumokat – hívta fel a figyelmet a tüsszentés veszélyeire a Házipatika.com.