Oldalletöltések száma: 6154181
2018. március 18. vasárnap 08:42,
Sándor és Ede napja van.

Hiába kunyerál, még véletlenül se adjon csokit a kutyájának

kutya csoki twitter comA felelős kutyatartók tudják, hogy nem szabad, mégis rengeteg, a négylábú kedvencét imádó ember kényezteti kutyáját méreggel. Pontosabban olyan étkekkel, amelyek az ebeknek szigorúan tilos. A teljeség igénye nélkül tilos hagymát, fokhagymát, nyers disznóhúst, szölőt, mazsolát és főleg csokoládét adni a kéregető kedvencünknek.

   Miközben nemigen van kutya, amelyik ne imádná a csokit, az számukra kemény méreg. Karácsonykor ráadásul négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint az év más időszakaiban. A csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket – figyelmeztettek a szakemberek egy új tanulmányban.

   A Veterinary Record folyóiratban publikált kutatás szerint kutyák százai szorulnak állatorvosi kezelésre a téli ünnepek alatt csokoládémérgezés miatt. A háziállatok megeszik az elöl hagyott csokoládékat, sőt a forró csokit is elnyalogatják –ismertette az írást a BBC News csütörtökön.
   A csokoládé teobromintartalma elég alacsony ahhoz, hogy fogyasztása általában ne jelentsen veszélyt az emberre. Azonban a teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.
   A tanulmány 200 brit állatorvosi praxis 2012 és 2017 között gyűjtött adatait elemezte. A kutatók szerint karácsonykor négyszeresére nőtt a csoki mérgezések száma, a kockázat húsvétkor feleakkora volt, halloweenkor és Valentin-napon egyáltalán nem tapasztaltak kiugrást – írta az MTI.
   A csokoládémérgezés leggyakoribb tünete a kutyáknál a hányás, az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés. A szakemberek azt javasolják, hogy ha a kutya csokoládét evett és a leírt tüneteket produkálja, mindenképpen vigyék állatorvoshoz.