Oldalletöltések száma: 6154187
2018. március 18. vasárnap 08:43,
Sándor és Ede napja van.

Tovább él, aki később szül

ujszulott 002A fejlett nyugati társadalmak egyik nagy gondja a fogyó népesség. Mindennek hátterében többek között az áll, hogy a legtöbb házaspár legfeljebb egy, vagy két gyereket tervez, és mind több hölgy gyermektelenül éli le az életét, amelyet inkább hivatásának, egzisztenciájának áldoz fel.

   Az is kortünet, hogy egyre később szülnek a nők, ennek pedig komoly hatásai lehetnek az utódokra. Egy kutatás szerint ugyanis a harminc fölött szülő nők gyerekei kevésbé hajlandóak gyereket szülni. Egy másik kutatás szerint ugyanakkor hosszabb életre számíthat az, aki csak 30 fölött szül – írta a Dailymail.com információja alapján a Dívány.hu.

   A felmérés adatai szerint a 20-24 éves koruk között anyává váló nők lányai 15, a 30 éves koruk után szülő nők lányai pedig az esetek 20 százalékában maradnak gyermektelenek. A Daily Mail szerint egyébként a 43.000 amerikai nő adatait kielemző kanadai kutatók egyelőre nem tudják megmondani, mi az oka a jelenségnek.
   Egyébként a tizenévesen anyává váló nők gyerekei a legtermékenyebbek, ők csak az esetek 13 százalékában maradnak gyermektelenek. Az persze egyelőre nem egyértelmű, hogy a genetikával, vagy csak az anyáktól ellesett viselkedésmintákkal függ össze a dolog, azt ugyanis a kutatás vezetője sem tudja megmondani, mi áll a jelenség hátterében. A tanulmány szerint a legnagyobb arányban a diplomás nők mondanak nemet a gyermekvállalásra.
   Van előnye is annak, ha valaki későbbre tervezi a gyerekvállalást, egy portugál kutatás szerint ugyanis azok a nők, akik csak harminc éves koruk után szülnek, tovább élnek, mint a húszas éveikben anyává váló társaik – írta a Dívány.hu.