Oldalletöltések száma: 6154154
2018. március 18. vasárnap 08:37,
Sándor és Ede napja van.

A vándorsólyomnak, balinnak már jól indult az év

vandorsolyom indafoto huEgész világunk a versenyzésről, versengésről szól. Vannak vérre menőek, életbe vágóak, sportszerűek és nemesek. Versenyt nyerni pedig nagyszerű dolog. Persze arról mit sem tudunk, hogy a vándorsólymoknak és a balinoknak minderről mi a véleményük.

   A vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett év hala közönségszavazásán kis különbséggel a balin szerezte meg a kitüntető címet.

   A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon, ezért az egyesület a 20 éves évfordulóra emlékezve a 2018-as évet a világ leggyorsabb madarának szenteli. Mint az egyesület keddi közleménye írja, a szédületes sebességéről ismert vándorsólyom az örvös galambnál termetesebb, erőteljes testalkatú, hegyes szárnyú ragadozó. Igazi világpolgár, a Föld szárazföldi területeinek jelentős részén fészkel vagy kóborlóként, vonulóként előfordul, a kontinensek közül egyedül az Antarktiszról hiányzik.
   Bárhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas sziklafalat, közepes és nagy testű madárfajok fán épült fészkeit találja. Az egyik leggyakoribb településen fészkelő ragadozó madárként világszerte költ nagyvárosok belső kerületeinek felhőkarcolóin, magas épületein is.
   Főként repülő madarakra vadászik, a verébnél kisebb énekesektől a libákon át akár a gémekig. Leggyakoribb zsákmányai a varjú és a seregély méretű madarak. A vándorsólyom a legtöbb sólyomféléhez hasonlóan a nyílt légtérben vadászik. Prédáját rendszerint a magasból indított, erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított, akár a 320 kilométer/órás sebességet is elérő támadással kapja el vagy rúgja meg úgy, hogy az sérülten a földre zuhan.
   Az év hala címet az elmúlt évek legszorosabb versenyében a balin kapta. A Magyarországon őshonos faj egyedei szép formájúak, nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testüket apró, ezüstszín pikkelyek fedik. Bár fogaik nincsenek, de ragadozók, és menekülő zsákmányuk megragadását gyorsaságuk mellett kissé fölfelé hajló alsó állkapcsuk segíti. Nagyra növő fajról van szó, amelynek hazánkban horgászbottal eddig kifogott legnagyobb példánya 10,54 kiló volt.
   A balin főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, ahol kedvenc táplálékhala, a küsz is csapatokban jár. A kis folyóknak inkább csak az alsó, torkolathoz közeli szakaszán fordul elő. Jó alkalmazkodóképességét mutatja ugyanakkor, hogy megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is, de a vízszennyezésre érzékeny. A balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló, úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja. Magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata a szabályok betartása mellett engedélyezett.