Oldalletöltések száma: 6154195
2018. március 18. vasárnap 08:44,
Sándor és Ede napja van.

Vagyon a föld alatt

szarvasgomba e manonline comAmikor egy interjúban az egyik gombászt a szarvasgombáról kérdezte a riporter, ő azzal hárította el a választ, hogy a szarvasgomba más. Itthon teljesen más szövetségekbe is tömörülnek a gomba- és a szarvasgomba-termesztők. A termelt, vagy éppen erdőn, mezőn szedett gomba pár száz, vagy ezer forintot ér, a szarvasgomba akár egy kisebb vagyont.

   200 euróért, mintegy 62 ezer forintért kínálta szarvasgombáját egy árus a dél-franciaországi lalbenque-i szarvasgombapiacon december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett különlegesség ára arrafelé kilónként forintban mintegy 140 és 202 ezer között mozog – írta a Magro.hu.

   A szarvasgomba jellegzetes ízű és illatú gomba, ezt egyes állatok a föld alól is megérzik, ezért hagyományosan disznókkal és kutyákkal keresik. A disznó szereti az ízét is, ezért nem kell noszogatni, hogy keresse, de a kutyákat a gombakeresésre ki kell képezni a gombakeresésre. Egy kiképzett szarvasgomba-kereső kutya ára 3-600 000 forint között mozog, ráadásul a legjobb kutyákat nem igazán adják el – írta az Origo.hu.
   Hazánkban ösztönzik a szarvasgomba-termesztést, ez ugyan sok munkával párosul, de milliókat hozhat a konyhára. A szarvasgomba erdészeti termesztése egy olyan ökológiai termesztési mód, ami javítja a talaj humuszállapotát, nem szükséges hozzá géppark, műtrágya és vegyszer. Ráadásul százszázalékos támogatással lehet szarvasgombát termő erdőt telepíteni.
   Kiemelkedő lehetőség a termőfölddel rendelkező személyeknek, hogy a VP5-8.1.1-16 számú, 100 százalékos támogatás-intenzitású pályázattal szarvasgomba-termő erdőt telepítsenek. Az erdészeti termesztése további támogatások nélkül hosszú távon biztosíthatja a hagyományos mezőgazdasági termelésből származó jövedelem sokszorosát.
   Ha megfelelőek a talajviszonyok (középkötött, humuszos, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású, gyengén meszes területeken), és szarvasgombás szaporító anyagot telepít a gazdálkodó, az erdő 8-10 év múlva szarvasgombát termel, akár ötven-száz éven át. Ráadásul most három és fél millió forint, százszázalékos vissza nem térítendő támogatással segítik a tevékenységet a Vidékfejlesztési Programban – derül ki a Magro.hu írásában.
   Akinek nincs erdeje, se tőkéje erdőre, még bízhat a disznójában, vagy a kutyájában hátha együtt találnak szarvasgombát. De nem árt résen lenni, a malacok nem szívesen osztoznak az ínyencségen.