Oldalletöltések száma: 6500721
2018. május 26. szombat 02:30,
Fülöp és Evelin napja van.

Azoknak, akik érzik a hetedik ízt, vastagabb a derekuk

szenhidrat iz newatlas comHa ízekről beszélünk, rendre a négy alapízt, az édeset, sóst, keserűt és savanyút említjük. Aztán ehhez jött még ötödikként az umami, vagy közismertebben az ízfokozó, a nátrium-glutamát, majd hatodikként a zsír íze. Most meg már itt van a hetedik íz is.

   Ausztrál kutatók azonosítottak egy lehetséges hetedik ízt: a szénhidrátét. A kutatók azt próbálják feltárni, hogy miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához – írta a Medicalxpress.com híre nyomán az Index.hu.

   Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője szerint ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásuk megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő.
   A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták. Mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, például a rizsben, a kenyérben vagy a tésztákban.
   Az első kutatások azt az eredményt hozták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban. Ezután azt vizsgálták, hogy a szénhidrátok iránti érzékenység hatására több keményítőtartalmú ételt fogyasztunk-e.
   A tanulmányban összesen 34 felnőttet vizsgáltak. Julia Low, a Deakin Egyetem kutatója elmondta, hogy az alanyok derékméretét is figyelembe vették, mivel ez jó mércéje az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának. A kutatók megállapították, hogy akik a leginkább érezték a szénhidrát ízét, azok több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak, és a derekuk is vastagabb volt.
   Az új ízek kutatásának ez az iránya nagyon fontos, mert az elhízás egyre növekvő problémát okoz. Az elhízás globális növekedéséről az növekvő energiabevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása tehet.
   Keast elmondta, hogy a zsír íz kutatásakor azt találták, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van – írta a Medicalxpress.com.