Oldalletöltések száma: 6500712
2018. május 26. szombat 02:29,
Fülöp és Evelin napja van.

Nem minden influenza, ami annak néz ki

influenza 1Most már naponta lehet olvasni a hírekben, hogy erősen közelít felénk az influenza, nagy valószínűséggel ezúttal sem kerülhetjük ki. Sokan vélik úgy, hogy ők már meg is kapták, mert köhögnek, tüsszögnek, folyik, vagy épen eldugult az orruk, szóval valami influenzaszerű történik velük

   Akad néhány betegség, am a panaszok alapján hasonlít az influenzára: nehéz tőle elkülöníteni például a parainfluenzát, az adenovírus és rhinovírus fertőzéseket, és vannak olyan bakteriális fertőzések is, amelyeknek a kezdeti szakaszában tapasztalható tünetek miatt joggal gyanakodunk influenzára – írta a Dívány.hu.

   Ilyen egyébként a Chlamydia pneumoniae baktérium okozta atípusos tüdőgyulladás és a Mycoplasma pneumoniae fertőzés is – tudta meg a portál dr. Malinkó Balázs háziorvostól, aki azt is elmondta, hogy köhögés, orrfolyás, torokfájás általában mindegyik esetben előfordul, de a klasszikus influenza magas lázzal jár és spontán gyógyul körülbelül egy hét alatt.
   A megfázásban és az influenzában az a közös, hogy mindkettőnek szezonja van, és mindkettőt vírus okozza, ám míg a nátha kialakulásáért mintegy kétszáz különféle vírus lehet felelős, addig az influenzát mindig az influenzavírus három csoportjának valamelyike okozza és a betegség komoly szövődményekkel járhat.    Egyesek szerint a tünetek alapján könnyű megkülönböztetni a két betegséget.
   A náthánál lassan fejlődnek ki a tünetek, hőemelkedés vagy enyhe láz tapasztalható, míg az influenza gyorsan dönt le a lábunkról, jellemzi a hirtelen kifejlődő magas láz és tovább tart a gyógyulás is. A náthánál a felső légúti tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, az influenzánál pedig jelentős a köhögés, és a torokfájdalom is sokkal erősebb és a fáradtság, gyengeség, kimerültség, fejfájás, végtagfájdalmak és az erős hidegrázás inkább influenzára utalnak. Fejfájás mindkét esetben előfordulhat, de más-más intenzitással – derül ki a Dívány.hu összeállításából.
   Itt mondjuk el, hogy a szakemberek szerint még mindig érdemes kérni a háziorvostól a sokak számára ingyenes influenza elleni vakcina beadatását, hiszen két hét alatt komoly védettséget alakít ki a súlyos betegséggel szemben.