Oldalletöltések száma: 6500717
2018. május 26. szombat 02:29,
Fülöp és Evelin napja van.

Egykor magas tisztséget töltött be, ma a húsáért tartjuk

pulyka ajournalofmusicalthings comBár a pulykasült vélhetően egyetlen más országban sem olyan népszerű, mint az Egyesült Államokban a hálaadás napi vacsorák miatt, azért mifelénk is sokan kedvelik e baromfit. A combja, vagy melle fogyasztása közben ugyanakkor kevesen foglalkoznak a pulyka eredetével. Szerencsére a tudósokat más fából faragták.

   Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a házi pulykák az ősi Mexikóból származnak. Az aztékok és a maják nemcsak étkezési céllal, hanem kulturális jelentőségük miatt tarthatták az állatokat, amelyeket különböző szertartásoknál, áldozatok bemutatásánál is használtak.

   A Yorki Egyetem, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet, Washington Állami Egyetem és a Simon Fraser Egyetem kutatói 55 pulyka maradványait tanulmányozták a Kr.e. 300 és Kr.u. 1500 közötti korból. A leletek a mai Mexikó középső részétől Costa Rica északi területéig húzódó térségben kerültek elő, ahol olyan prekolumbiánus népek éltek, mint a maják és az aztékok. Az ősi madarak DNS-ét vizsgálva a kutatók megállapították, hogy az európai pulykák ezektől a mexikói elődöktől származnak.
   A kutatócsoport mérte a pulykacsontok szénizotóp arányát is, ebből próbálták megállapítani a szárnyasok étrendjét. Azt találták, hogy a pulykák már akkor is emberek által termesztett növényeket, például kukoricát fogyasztottak.
   Aurélie Manin, a Yorki Egyetem kutatója elmondta, hogy pulykacsontokat ritkán találni a térségben egykoron élő népek szemétgödreiben. Az általuk tanulmányozott pulykákat sem ették meg, néhányat templomokban, emberi tetemek sírjaiban találtak, valószínűleg társnak szánták a túlvilági életben. Ez beleillik a kor ismert ikonográfiájába, amelyben a pulykát istenként festették meg és szimbólumként jelent meg a naptárban.
   A Science Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál idézte Camilla Spellert, a tanulmány egyik szerzőjét, aki elmondta, bár az emberek a világnak azon a részén körülbelül már tízezer éve folytatnak mezőgazdálkodást, mégis a kutyán kívül a pulyka volt az első olyan állat, amelyet irányításuk alá vontak a közép-amerikai térségben.