Oldalletöltések száma: 6500697
2018. május 26. szombat 02:26,
Fülöp és Evelin napja van.

Napi tizenöt gramm, ennyit megér az egészség

dio mogyoro depositphotos comA tévé előtt ülve az ember óhatatlanul is megkíván egy kis rágcsálnivalót, ez többnyire pattogatott kukorica, valamilyen csipsz, jobb esetben tökmag, szotyola, vagy földi mogyoró. Sok kertben van diófa, mégis annak termését esti rágcsálás helyett inkább a süteményekhez tartogatják a háziasszonyok.

   A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja az agy teljesítményét, és segíthet a szív normál működésében is – írta az Egészségkalauz.hu.

   Mint kiderült, a dió csökkenti a mortalitást (halálozást) és mérsékli a krónikus betegségek kialakulását, mint például egyes légúti betegségek, cukorbetegség, daganatos betegségek, úgynevezett neurodegeneratív betegségek.
   Az International Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány egy vizsgálatot elemez, amelyben a holland Netherlands Cohort Study adatait dolgozták fel, 120 ezer holland ember elemzése révén, 1986-tól napjainkig (55-69 évesek voltak induláskor). A kutatók figyelték a vizsgált személyek dió-, mogyoró- és mogyoróvaj-fogyasztását ez alatt az időszak alatt.
   Pet van den Brandt professzor a vizsgálat vezetője elmondta, meglepő tapasztalat volt számukra, hogy már a rendszeres napi mintegy 15 grammnyi dió, vagy mogyoró fogyasztása jellemzően csökkentette a halálozási arányokat. Nagyobb mennyiség viszont már nem csökkentette tovább a halálozás kockázatát. Ezeket az eredményeket megerősítette egy másik utólagos elemzés is, amely szintén a fenti nagy vizsgálat alapján készül, és ahol kimutatható volt, hogy a légúti és daganatos betegségekből adódó halálozás is hasonló módon csökkent.
   A dióban sok az esszenciális tápanyag, például rostok, fehérjék, ásványi anyagok, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, antioxidánsok. A Nutrients című szaklapban megjelent 2010-es vizsgálat szerint egyedi összetétele alapján a dió igen hasznos, jótékony hatással rendelkezik. Epidemiológiai (a betegségek elterjedésével kapcsolatos) vizsgálatok szerint fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegség gyakoriságát, mérsékli az epekövek kialakulását. Ezek mindkét nem esetében fennállnak, ugyanakkora a cukorbetegség ellen csak nők esetén hat – derül ki az Egészségkalauz.hu írásából.