Oldalletöltések száma: 6500669
2018. május 26. szombat 02:20,
Fülöp és Evelin napja van.

Agyunkra megy a só

eger so cosmosmagazine comNemcsak a magyar emberek szeretik a só ízét, a sós és még jobban után sózott ételeket, mert a túlzott sófogyasztás jellemzi a mai kor emberét másutt is. Mindeddig azt hallottuk a szakemberektől, hogy a túlzott sófogyasztás megnöveli a vérnyomást. Mint kiderült, az agyban is bajt tud okozni.

   A magas sótartalmú étrend még anélkül is problémát okozhat az agyban, és ezzel a mentális teljesítményben, hogy veszélyes mértékben megnövelné a vérnyomást – összegezte az Arsratio.hu a Nature.com-ban megjelent tanulmány eredményét.

   Egy tanulmány szerint a nagyon magas sótartalmú étrendre fogott egereknél romlott az agy vérellátása, csökkent az agyi erek integritása és zuhanásnak indultak az állatok kognitív funkcióját vizsgáló tesztek eredményei. Ezek a hatások, annak ellenére, hogy hosszú ideig úgy gondolták, nem a magas vérnyomás természetes következményei. Látszólag az immunrendszer, bélrendszerből az agyba küldött jeleinek eredményei.
   A kutatás fontos új tényekre derített fényt az étrend és a gondolkodás kapcsolatában és hogy az immunrendszernek milyen közvetítő szerepe van a kommunikációjukban. Az eredmények szerint még mielőtt a krónikus magas sótartalmú étrend elkezdené megemelni a vérnyomást és ártana az agy véredényeinek, a túlzottan sóssá váló bélrendszer ezektől független üzeneteket kezd küldeni, amivel megalapozza a korróziót.
   Az egerek vékonybelében a magas sótartalmú diéta olyan immunválaszt vált ki, ami elősegíti a interleukin-17 nevű gyulladást okozó vegyület termelését. Ez a megemelkedett koncentráció ezután kémiai válaszreakciók sorát indítja el, az agyi véredényekben. Az eredmények szerint ezek a reakciók az agy, tanulásban és memóriában fontos szerepet játszó területén is lelassulást okoznak a vérellátásban, ami miatt a mentális teljesítmény is romlásnak indul.
   Normális étrendre fogott egerekhez képest, a magas sótartalmú étrendűek útvesztőben mutatott képességei lényegesen csökkentek és az állatok a bajszuk stimulációjára vagy a ketrecükbe helyezett új tárgyakra sem reagáltak a vártnak megfelelően. Az egereknél a mentális problémák egyértelműen kimutathatóak voltak, még akkor is, amikor a vérnyomásuk a normális keretek között maradt. Jó hír viszont az egerek, (és az emberek) számára, hogy amikor abbahagyták a magas sótartalmú étrend fogyasztását, az állatok gondolkodási funkciói helyreálltak.
   Az immunrendszer szerepe a belek és az agy közötti kommunikációban olyan, betegségeknél is megjelenik, mint szklerózis multiplex, reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör és gyulladásos bélbetegség. A kutatók szerint mivel a jeleket gyógyszeres úton elnyomhatóak, ezért az ezek a betegségek miatt megnövekedett hajlam a szívbetegségekre és agyvérzésre is csökkenthető lehet – írta az Arsratio.hu.