Oldalletöltések száma: 6500667
2018. május 26. szombat 02:19,
Fülöp és Evelin napja van.

Rákgyógyítás, másként

rakkutatas telegraph co ukAz egészségügyi világszervezet, a WHO 2014-es adatai szerint évente a világban több mint 14 millió embernél diagnosztizálnak rákot, és az előrejelzések szerint 2025-re ez a szám eléri a 19, 2034-re pedig a 22 milliót.

   Magyarországon évente 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegség valamelyikébe. Éppen ezért fontos, hogy a rákkutatásban tavaly is komoly sikereket ért el a tudomány. Minderről a Medicalnewstoday.com cikke alapján a Drportal.hu írt.

   Az USA-ban sem jó a helyzet, évente mintegy 1,6 millió új rákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel 600 000 ember veszti életét rákos megbetegedés miatt. Bár a rák leküzdésére jellemzően kemoterápiát, sugárterápiát és immunterápiát használnak, ezek a módszerek nem minden betegnél vezetnek eredményre.
   A kutatók folyamatosan vizsgálják a rákos sejtek elpusztításának leghatékonyabb módszereit, az elmúlt 12 hónapban pedig számos áttörést hozó módszer került előtérbe. Ezek közül kettő az immunrendszer provokált válaszával igyekszik megküzdeni a rákkal.
   A Science Translational Medicine szakfolyóiratban publikált kutatás azt bizonyítja, hogy a járványos gyermekbénulást is okozóz poliovírus elpusztítja a rákos sejteket és gátolja a tumor újranövekedését. Egy másik technika, melyet a hagyományos terápiáknál hatékonyabb kezelésként harangoztak be, a kaszpáz-független sejthalálnak (CICD) nevezett folyamat.
   Amikor a daganatos sejtek CICD miatt elpusztulnak, az immunrendszer beindul, hogy elpusztítsa az összes olyan maradék daganatos sejtet, amelynek sikerült megmenekülnie a CICD elől. A módszer bélrendszer tumorjain végzett laboratóriumi tesztelése során szinte valamennyi daganatos sejt elpusztult.
   A tavalyi év egyik legmeglepőbb felfedezése, hogy a C-vitamin a kísérleti gyógyszerekhez képest legalább 10-szer hatékonyabban előzi meg a daganatos őssejtek képződését. A daganat kezelésében komoly gátat jelent a metasztázis (áttét) problémája, ám 2017-ben a kutatók a metasztázis megállításának módjába is betekintést nyertek.
   A metasztázis megállításának egyik célpontjaként a 20-HETE nevű metabolitot (anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyag) vizsgálták. A 20-HETE mindennel ellátja a daganatos sejteket, amely ahhoz kell, hogy megtelepedjenek, és új helyekre vándoroljanak.
   A PLOS ONE szakfolyóiratban publikált vizsgálatban olyan rágcsálókat vizsgáltak, amelyek emlőszsírszövetében daganatos sejtek voltak. A kutatók megállapították, hogy a HET0016 molekula beinjektálása gátolta a 20-HETE aktivitását és mindössze 48 órán belül megakadályozta a ráksejtek szabad mozgását.
   Egy másik vizsgálat kutatói feltárták a rák kialakulásához szükséges mutációk számát és azonosítottak 27 olyan új gént, amelyek képesek leállítani a daganat kialakulását – derül ki a DrPortal.hu írásából.