Oldalletöltések száma: 6500666
2018. május 26. szombat 02:19,
Fülöp és Evelin napja van.

Környezetvédelemben 43. helyünkkel az élbolyhoz tartozunk

kornyezetvedelem freegreatpicture comAz szinte mindenki előtt világos, hogy a világ útjait járó mérhetetlenül sok autó által kibocsátott szennyező anyagok, az ipari nagyüzemek légszennyező füstje, vagy a téli fűtéssel a levegőbe kerülő korom cseppet sem alkalmas a belégzésre. Pedig az emberek zöme ilyen anyagokkal kevert elegyet szív be minden légvétellel.

   A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt a közegészségügyre – derült ki a Yale Egyetem és Columbia Egyetem kutatói által készített idei környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) adataiból.

   A két amerikai egyetem, a davosi Világgazdasági Fórummal együttműködve, kétévente teszi közzé az EPI-mutatót. Idei, tizedik jelentésükben 180 ország teljesítményét vizsgálták a környezetvédelem terén 10 kategóriában 24 tényező alapján, Ezek között van a légszennyezés, a vízkészletek minősége, a szennyvízkezelés, a biodiverzitás, fajvédelem, az erdők állapota, a klímaváltozás elleni intézkedések, a növényvédelmi szerek használata a mezőgazdaságban.
   A maximális 100 pontot egyetlen ország sem érte el, a ranglista első helyén továbbra is Svájc áll 87,4 ponttal, őt követi Franciaország, Dánia, Málta és Svédország. A lista első 16 helyéből 15-ön az Európai Unió tagállamai állnak, a 17. Új-Zéland. Az Egyesült Államok a 27. helyet érte el – olvasható a Yale Egyetem honlapján közzétett jelentésben.
   Magyarország 43. a rangsorban 65,01 ponttal, a kelet- és közép-európai országok közül megelőzi őt Szlovákia, Litvánia, Csehország, Szlovénia és Horvátország. A feltörekvő gazdaságok közül Kína a 120., India a 177. ami jól tükrözi azt, hogy a népességnövekedés és a gyors gazdasági fejlődés milyen megterhelést okoznak a környezetnek.
   A listavezető Svájc szinte a legtöbb vizsgált tényezőben erős teljesítményt nyújtott, a legkimagaslóbban a levegőminőség terén és a klímavédelemben nyújtotta. A rosszul teljesítők leginkább a levegőtisztaságban, a biodiverzitás védelmében, az üvegházhatású gázok kibocsátásban maradnak le – derül ki az EPI adatokból .