Oldalletöltések száma: 6500668
2018. május 26. szombat 02:19,
Fülöp és Evelin napja van.

Arany, amiről inkább lemondanának a birtokosai

aranyer latestnewsnetwork comFelmérések, de inkább becslések szerint Magyarországon a lakosság mintegy egyharmada szenved aranyér betegségben. Sokan eltitkolják betegségüket, pedig a friss vér látvány a vécécsészében igen megrendítő, ahogy az aranyérrel kialakuló kellemetlenségek, fájdalmak is megviselhetik az embert.

   A kellemetlen tünetekkel járó aranyér kialakulásához nem csupán a genetikai hajlam járul hozzá. A hétköznapok során is akad néhány tényező, amelyekre odafigyelve mindenki sokat tehet az aranyér kialakulásának megelőzéséért. A betegségről a Menshealth.com cikke nyomán a Házipatika.com írt.

   Sokan vélik úgy, hogy a mellékhelyiség a lakás egyetlen olyan pontja, ahol hosszabb időt s eltölthet nyugalomban. éppen ezért nem kevesen vannak, akik hajlamosak akár negyed órát vagy még többet is elüldögélni a vécén. Az ilyenkor felvett pozíció viszont szétválasztja a farpofákat, ráadásul minél tovább ül valaki, annál több vér áramlik a végbél környékén található ereibe. Ez az aranyér begyulladását okozhatja. A legjobb azonnal felállni, amint elvégezte dolgát az ember.
   Vitathatatlan, hogy nagyon sokan nem szeretnek idegen vécére ülni, zavarja őket a környezet. Pedig nagyon fontos, hogy amint megérzi valaki a székelési ingert, a lehető legrövidebb időn belül el is menjen vécére. Ha ugyanis visszatartja, egyre több folyadék vonódik el a székletből, ami így bekeményedik, és vagy csak komolyabb erőlködés árán tud megszabadulni tőle, vagy székrekedése lesz. Az erőlködés pedig aranyeret, végbélrepedést okozhat.
   A gyakori erőlködés nagyon sokszor okoz aranyeret. Ilyenkor ugyanis túl nagy nyomás nehezedik a végbél környékén található erek falára, ezáltal megsérülhet az érfal, az aranyér pedig ki is záródhat. A legjobb, ha egy kis sámlit tesz a lába alá székelésnél a szükségét végző, mert az így felvett, guggoláshoz hasonló pozíció segít a székletnek könnyebben távozni, kihasználva a gravitáció erejét.
   A túl kevés rostot és folyadékot tartalmazó étrend székrekedést, illetve a széklet bekeményedését okozhatja. Ez erőlködéshez vezet, amitől aranyér alakulhat ki. Ráadásul az ilyen jellegű táplálkozástól az anyagcsere is lelassul, puffadást okoz, ezáltal a has is megfájdulhat.
   A legtöbb aranyeres beteget valószínűleg ez nem érinti, de még az egészség érdekében végzett sport is okozhat bajt. Aki például túl hirtelen emel nagy súlyt, aranyeret kaphat. Kerülendő továbbá minden olyan mozgás is, amely a medence izmainak túlerőltetésével járhat. Ilyenek a súllyal végzett guggolás, vagy a nem megfelelően kivitelezett hasizomgyakorlatok is – írta a Házipatika.com.