Oldalletöltések száma: 6500654
2018. május 26. szombat 02:16,
Fülöp és Evelin napja van.

Most már a kutyák is

influenza kutyaA hét jó híre, hogy közel sem akkora hazánkban az influenzajárvány, mint volt egy évvel ezelőtt, de még nem múlt el a veszély. Minket, embereket sok más megbetegedés mellett minden évben egészen biztosan fenyeget az influenza. De most már a kutyákat is.

   Azt mondják, hogy a kutyák egyre jobban kezdenek hasonlítani a gazdáikhoz, mások szerint mind több emberi tulajdonság jelenik meg az ebek viselkedésében, most meg már a betegségeikben is. A kutyák is kisebb influenzajárványokkal küzdenek az Egyesült Államok néhány részén – figyelmeztettek a szakemberek.

   Az amerikai Cornell Egyetem állategészségi központjában dolgozó Amy Glaser szerint a közelmúltban Floridában, Kentuckyban, Tennesseeben, Ohio délnyugati részén és Kalifornia középső, part menti területein is jelentettek már jó néhány esetet – írta a Medicalxpress.com. A szakember elmondta, hogy két influenzavírus-törzs, a 2004-ben azonosított H3N8 és a 2015-ben feltűnt H3N2 fertőzhet a kutyák körében.
   Michael Topper, az Amerikai Állatgyógyászati Egyesület elnöke elmondta, hogy a kutyainfluenza egy erősen fertőző légúti megbetegedés, amelyet az influenzavírus okoz. A szakember szerint a vírussal érintkező kutyák majdnem mindegyike megfertőződik, ugyanakkor az esetek többsége enyhe lefolyású. Az ebek más kutyáktól vagy szennyezett etető- és itatótálak, illetve játékok révén kaphatják el a betegséget.
   Topper szerint a kutyainfluenza egy felemelkedőben lévő betegség, és az Egyesült Államokban élő kutyák többsége még nem találkozott vele. Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött állatok nagyjából 80 százalékánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek, például köhögés, tüsszögés, orrfolyás, bódultság, láz és/vagy étvágycsökkenés. A szakemberek szerint a kutyainfluenzával fertőzött ebeket el kell különíteni a többi kutyától, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.
   Noha nem minden esetet jelentenek be, de kutyainfluenza-járvány még sosem tört ki országos szinten, mert az embereket sújtó influenzával ellentétben, a kutyainfluenza-járványok mindig helyiek. A szakemberek szerint a kutyainfluenza emberre nem veszélyes.