Oldalletöltések száma: 6500653
2018. május 26. szombat 02:16,
Fülöp és Evelin napja van.

Attól, hogy nem fáj, még lehet baj

vese agakiza orgAmíg nincs baj vele tudomást sem veszünk róla, eszünkbe sem jut, hogy életvitelünkkel, étkezési, ivási szokásainkkal komoly károkat okozhatunk e nélkülözhetetlen szervünknek. Pedig ha megbetegszik, igen nagy bajban leszünk.

   Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, az érintettek nagy része azonban egyáltalán nincs tisztában állapotával – írta a Kisalföld.hu.

   A vese számos élettani funkciónk működtetéséért felel. Az anyagcsere-végtermékek eltávolításán túl feladata a só- és vízháztartás, a kalcium-anyagcserét biztosító anyagok szabályozása, és szerepet játszik a vörösvértest termelésben is. Létfontosságú páros szervünk károsodása hosszú ideig észrevétlen maradhat, a tünetmentes elváltozásokat a kezdeti szakaszban csak a laborvizsgálat mutatja ki. A tünetek hiánya miatt gyakran későn, a probléma súlyosbodásakor derül fény a bajra.
   A krónikus veseelégtelenségben szenvedők pontos száma a fel nem ismert betegségek miatt ismeretlen, de az érintettek aránya folyamatosan nő, főleg a magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség terjedése miatt.
   A vese gyógyításával két szakterület, az urológia és a vese működési egységéből, a nephron szóból képzett nephrológia is foglalkozik. Míg előbbi a vese morfológiai elváltozásait és sebészeti betegségeit, mint a vesekő, daganat stb. kezeli, a nephrológia a belgyógyászat egyik ágaként a szerv működését és funkcionális zavarait vizsgálja.
   Egyértelműen nephrológiai probléma a kóros laboreredményen szereplő beszűkült vesefunkció és az emelkedett szérum karbamid, kreatinin értékek. A lehetséges tünetek között szerepel még a fáradékonyság, elesettség és a légszomj is. A vesekőbetegség, visszatérő hólyaghurut, inkontinencia olyan betegségek, amely határterületet képeznek az urológiával, ezekkel a betegségekkel mindkét szakterület foglalkozik.
   Veséink egészségének megőrzéséért – ahogy a legtöbb szervünkéért is – aktív életmóddal és kiegyensúlyozott étkezéssel, csökkentett sóbevitellel, valamint napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztásával őrizhetjük meg. Emellett kerülni kellene a dohányzást, és rendszeresen ellenőrizni a vérnyomásunkat, vércukorszintünket. És feltétlenül szükséges lenne az éves szűrővizsgálat elsősorban a cukorbetegségben, magasvérnyomás-betegségben, szív-érrendszeri betegségekben, illetve ismeretlen eredetű vérszegénység esetén – olvasható a Kisalfüld.hu összeállításában.