Oldalletöltések száma: 6500661
2018. május 26. szombat 02:17,
Fülöp és Evelin napja van.

Lassan kell enni, nincs este nassolás és lefekvés előtt vacsora

eves gyors plantocook co ukOlyan felgyorsult világban élünk, amikor az állandó rohanás közben csak úgy, kutyafuttában kapkodjuk be a reggelinket, pár percünk adódik az ebédünkre és legfeljebb a vacsorához marad több időnk. De olyannyira hozzászokunk a gyors étkezésekhez, hogy a legtöbbünknek már az estebédet is nehéz lassan elfogyasztani.

   Japán kutatók szerint azok, akik lassan esznek, kisebb valószínűséggel híznak el, és a vacsora utáni rágcsálnivalók elhagyása, valamint ha az ember már nem eszik lefekvés előtt két órával, segít az egészséges testsúly elérésében és megőrzésében – írta a The Daily Telegraph.

   A BMJ Open című szaklapban publikált tanulmány készítői 60 ezer olyan ember egészségbiztosítási adatait elemezték Japánban, akik rendszeresen jártak orvosi kivizsgálásokra 2008 és 2013 között és ez idő alatt 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak náluk.
   Az orvosi vizsgálatok során a résztvevőknek értékelniük kellett az evési sebességüket – gyors, normális, vagy lassú –, valamint egyéb szokásaikról is kérdezték őket, például, hogy lefekvés előtt két órával szoktak-e vacsorázni, jellemző-e rájuk a késő esti nassolás, és ki szokták-e hagyni a reggelit.
   A kutatóknak az alanyok testtömegindexére – BMI, a testmagasságból és testtömegből kiszámított érték –, valamint derékbőségére vonatkozóan is voltak adataik. A tanulmány készítői a 25, vagy magasabb BMI értéket tekintették elhízásnak. (Nagy-Britanniában a 25 feletti BMI érték még csak túlsúlyt jelent, a 30 feletti az elhízás.)
   A vizsgált időszak kezdetén az alanyok közül 22 070-en a gyors, 33 455-en a normális, 4192-en pedig a lassan evők közé sorolták magukat. Az eredmények szerint a normális sebességgel táplálkozók 29 százalékkal, a lassan evők 42 százalékkal kisebb eséllyel voltak elhízottak, mint azok, akik rendszeresen befalták az eléjük kerülő ételt. A mutatók szerint az evési sebesség lassításával csökkent a résztvevők testtömegindexe és derék körmérete is.
   A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik vacsora után még nassolnak, vagy hetente háromszor, illetve többször mindössze két órával lefekvés előtt vacsoráznak, ugyancsak magasabb a túlsúly kockázata. Utóbbit azonban nem befolyásolja a reggeli kihagyása – derül ki a tanulmányból.