Oldalletöltések száma: 7021176
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Galambok védhetik a városlakókat

galambok wikipedia orgVannak, akik imádják őket, etetik és csodálják okosságukat, mások irtóznak az általuk okozott kosztól, ürüléktől, és félnek a tőlük terjedő fertőző betegségektől. Ha tetszik, ha nem, a galambok velünk élnek igazi városi madarak lettek. A kiválóan repülő, tájékozódó, éles szemű jószágokat már sokszor használta az emberiség.

   A legújabb alkalmazásuk éppen az emberek egészsége érdekében történik. A galambok szervezetében felhalmozódott káros anyagok ugyanis utalhatnak arra, hogy milyen mértékű szennyezésnek van kitéve a városi ember – írta a Dailymail.co.uk cikke nyomán a Házipatika.com.

   A galambokat a patkányokhoz hasonlóan koszos és betegségeket terjesztő állatként tartjuk számon. Bár ez a megítélés nem alaptalan, a kutatók most ezeket a madarakat állítanák az egészségünk szolgálatába. Mivel hasonlóan reagálnak a légszennyezésre, mint mi, emberek, a levegőben lévő káros anyagok hatásait is könnyen lekövethetjük rajtuk.
   A Kalifornia Egyetem 875 galamb mozgását követte 2010 és 2015 között: a madarak ugyanabból a vízkészletből ittak és ugyanazoknak a környezeti hatásoknak voltak kitéve, amelyek egy átlagos városi embert is érnek a mindennapok során. Mindez segíthet, hogy megértsük, milyen anyagok jutnak a szervezetünkbe, és ezek milyen módon károsítanak minket.
   A galambok egyébként fiziológiájuk mellett szokásaikban is hasonlóak az emberekhez, például viszonylag helyhez kötöttek, alig néhány háztömbnyi területen mozognak egész életük során. A kutatók így szinte utcákra lebontva kaphattak képet róla, hogy a város melyik pontjain milyen mértékben terhelik a szervezetet különböző környezeti hatások. Elsősorban az ólomszintet vizsgálták meg a helyi galambok, illetve a környező utcában élő gyerekek vérében is, és nagyjából hasonló értékeket azonosítottak a két csoportban. A madarakban mért szennyeződések így az embereket ért hatásokra is utalnak.
   A légszennyezés hatásainak vizsgálata számunkra is fontos, hiszen a népességszámot tekintve Magyarországon követeli az egyik legtöbb halálos áldozatot a szállópor és a következtében kialakult egészségügyi állapotromlás írta a Házipatika.com.