Oldalletöltések száma: 7021172
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Betegek leszünk a zajtól

zaj primer com phHa a mai, a bennünket körbevevő világról alkotott ismereteinkkel, tapasztalatainkkal mondjuk a százötven évvel ezelőtti élet zajaira gondolunk, az már-már kibírhatatlanul csendesnek, unalmasnak tűnhet számunkra. Pedig a zaj nem barátunk, hanem kíméletlen ellenségünk.

   Sejtszinten van romboló hatással az ember szervezetére a vonatok, repülőgépek és autók zaja. A zajszennyezés jelentősen növeli a szívbetegséghez vezető tényezők kockázatát – írta a Hvg.hu.

   A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a zaj olyan stresszválaszt indít be az emberi szervezetben, amely végső soron, a molekuláris mechanizmusok révén érrendszeri károsodáshoz vezet.
   A kutatók szerint az eredményeik megerősítik azt a feltételezést, hogy a közlekedési zajok hozzájárulnak a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásához, mivel a zaj összefüggésben van egyebek között az úgynevezett oxidációs stresszel (a szabadgyökök és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlásával), az érrendszer működési zavarával és az anyagcsere-rendellenességekkel is.
   A kutatók megvizsgáltak néhány, a közlekedési zaj csökkentésére használt stratégiát, és megállapították, hogy például az alacsony zajkibocsátású gumiabroncsok, valamint a légi közlekedés időnkénti szüneteltetése segítenek csökkenteni az akár veszélyes szintű zajt is, de más stratégiákra is szükség van – derül ki a Hvg.hu írásából.