Oldalletöltések száma: 6153442
2018. március 18. vasárnap 05:03,
Sándor és Ede napja van.

Baglyaink tonnaszám pusztítják a kártékony rágcsálókat

erdei fulesbagoly erdeiprogramok huA baglyok a kedvenc madaraink közé tartoznak, bár a babonás embereknek akad pár félelmük az emberre teljesen ártalmatlan madarakkal kapcsolatban. Az egereket, rágcsálókat viszont a baglyokkal ellentétben nem kedveljük, míg a madarak meg előszeretettel fogyasztják azokat. Szóval nagyon hasznosak a baglyok.

   Több mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel Magyarország mintegy hétszáz pontján, több mint 450 településen – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos felméréséből.

   Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január közepén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás rendkívül sikeres volt, hiszen minden eddiginél több beérkező adatot összesítettek a szervezők – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.
   A baglyoknak komoly mezőgazdasági értékük is van, hiszen elpusztítják azokat a rágcsálókat, amelyeket nélkülük csak komoly anyagi ráfordítás és a környezetre is káros anyagok felhasználásával lehetne kiiktatni. Egy erdei fülesbagoly átlagosan napi 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot fogyaszt el, így a több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva a Magyarországon telelő 11 412 bagoly több mint 2,8 millió rágcsálót pusztít el.
   A Qubit.hu munkatársai kiszámolták, hogy a telelő baglyok – zsákmányállatonként 25 grammos egyedenkénti átlagos testtömeggel számolva – összesen 71,5 tonna rágcsálót falnak fel a három téli hónap alatt.