Oldalletöltések száma: 7027590
2018. augusztus 17. péntek 03:54,
Jácint napja van.

A kutya úgy van a kennelköhögéssel, mint az ember az influenzával

kutya kohogo doghealth comInfluenzás időszakot élünk, sok a köhögő, tüsszögő ember, ilyentájt könnyű megfertőződni, hiszen közösségekben, járműveken össze vagyunk zsúfolva, nehéz elkerülni, hogy másról átragadjon ránk a kór. A kutyáknál is hasonló a helyzet, bár őket nem az emberek fertőzik meg.

   Nemcsak az embereknél, de a négylábúaknál is beköszöntött a felső légúti fertőzések szezonja: a kennelköhögés egy rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladás, amely jellemzően csoportban tartott, kutyatársaságot gyakran látogató ebeket érint – írta a Napi.hu.

   Bollók Árpád állatorvos, az MSD Animal Health szakértője szerint a görcsös köhögéssel járó betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de rendkívül kellemetlen élmény mind a kutya, mind a gazdája számára. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a kutyapanziókban, kiállításon, kutyaiskolában vagy futtatókban megforduló kutyákat megfelelően immunizálják.
   A természetes védettség, amelyet a kutyakölykök születésükkor kaphatnak abban az esetben, ha vakcinázott volt az anya, hat- és tizenkéthetes kor között kezd el csökkenni. A kiskutyák kezdő oltásainak beadatását ebben az életkorban szükséges elkezdeni, a teljes védettséget nyújtó immunizálás pedig az állat élete végéig tartó emlékeztető oltásokkal érhető el az egyéb fertőző betegségekkel szemben.
   A kennelköhögés esetében annak kevert kóroktana miatt a teljes védettséget nehéz elérni, de nagymértékben csökkenthető a fertőződés lehetősége. Ha a kutya sokat jár közösségbe, kutyaiskolába vagy futtatóba, érdemes a jogszabályi előíráshoz kötött veszettség, valamint a kombinált oltások mellett a kennelköhögés ellen is beoltatni. A háromhetes kor felett adható védőoltást érdemes évente megismételni – ismertette a Napi.hu a szakértő tanácsait.