Oldalletöltések száma: 7027591
2018. augusztus 17. péntek 03:54,
Jácint napja van.

Agyunkra mehet az influenza

egerkiserlet yourgenome orgAz emberek sokszor csak egy könnyed legyintéssel intézik el a betegséget, mondván, csak influenzájuk van. Pedig a milliók halálát okozó spanyolnátha óta tudjuk, hogy nagyon is veszélyes betegséggel van dolgunk. Arra viszont csak most derült fény, hogy még az agyműködést is megváltoztathatja.

   A kutatók egérnőstényeket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal. Két vírustörzs esetében változásokat tapasztaltak a hippocampus, a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt – idézte a Medicalexpress.com a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt.

   Bár az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták. Martin Korte német neurológus, a Braunschweigi Egyetem tudósa és kutatócsoportja három különböző influenzavírus, a H1N1, H3N2, H7N7 hatásait tanulmányozta egereken. A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.
   A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését.
   Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.