Oldalletöltések száma: 7027587
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Kutyás nemzetté váltunk

kutya gyerekkelIgen ritka az olyan ember hazánkban, akinek rokonságában, baráti körének családjaiban ne legyen legalább egy kutya. A kutya mindennapjaink része lett, a városokban többnyire társként, családtagként, vidéken főleg házőrzőként, jelzőkutyaként tartják az ebeket.

   A magyar lakosság szereti a kutyákat, 65 százaléka tartott már valaha kutyát vagy szeretne és 41 százaléka a lakosságnak jelenleg is tart kutyát – derül ki az MTI-hez eljuttatott országos reprezentatív kutatásból.

   Mint a kutatásból kiderült, a magyar lakosság háromnegyede nagy problémának érzékeli, hogy sok a kóbor kutya Magyarországon és a menhelyeknek nincs elég kapacitásuk arra, hogy mindet befogadják. Ugyan 10-ből csak egy kutya kerül menhelyről a gazdájához, mégis erős szándék van a potenciális kutyatartók többségében a menhelyről való befogadásra. A magyarok a kutyatartás költségeit is elég pontosan látják, és határozott elképzeléseik vannak a felelős állattartás kritériumairól is.
   Az esetek felében a kutya ismerőstől került az új gazdákhoz, ezt követi a hivatalos vagy nem hivatalos tenyésztőtől vásárlás – olvasható a Cofidis Hitel Monitor kutatásban.
   A kutatást összegző múlt heti közlemény szerint a potenciális kutyatartók 89 százalékban olyan négylábút választanának, amelyből igazi társ, családtag válhat, 79 százaléknyian gyerek mellett is tarthatót, vagy 68 százalékban fiatal és könnyen taníthatót.
   A potenciális kutyavásárlók átlagosan 35 ezer forintért vásárolnának kutyát, a legtöbben 10-20 ezer forint közötti összeget hajlandóak kifizetni. A lakosság meglátása szerint egy kutya táplálása havonta átlagosan 7500 forintba kerül. A felszerelések, higiéniai ellátás, általános orvosi költségek mintegy 10-10 ezer forintot emésztenek fel évente. A mikrochip beültetés és ivartalanítás nem viseli meg jelentősen a pénztárcájukat, hiszen ezekre egyszeri alkalommal kell költeniük és összesen 20 ezer forintba kerülnek – derül a Cofidis Hitel Monitor kutatásból.