Oldalletöltések száma: 7027578
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Még jó, hogy kevés francia zöldséget és gyümölcsöt eszünk

szolo oszibarackdreamstime com Az egészséges élet titka, hogy naponta együnk minél többször, egyes szakértők szerint legalább ötször zöldséget és gyümölcsöt. Mert azok egészségesek, tele vannak vitaminokkal, oldott ásványi anyagokkal. Akkor most mit kezdjünk a legújabb vizsgálati eredményekkel?

   A szőlőben és a zellerben mutattak ki legtöbbször növényvédő szer szennyezettséget francia vizsgálatok. A szőlőnél a minták 89 százaléka, a zellernél 85 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt – írta az Agrádszektor.hu.

   Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta a növényvédőszer-maradványok jelenlétét 19 féle, nem ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsben, illetve 33 féle zöldségben. Összesen több mint 11 ezer mintát vizsgáltak, és a gyümölcsök csaknem 73 százalékában fedezték fel peszticidek nyomait, míg a zöldségféléknél 41 százalékos szennyezettséget tapasztaltak.
   Aggodalomra ad okot, hogy a vizsgált időszakban ellenőrzött gyümölcsök és zöldségek 2,7, illetve 3,5 százalékában a szennyezettség az engedélyezett határértéket is meghaladta.
   A szőlő áll a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök listájának élén Franciaországban, mivel a minták 89 százalékában találtak peszticid maradványokat – derült ki egy nemrég ismertetett felmérésből. A szőlőt a mandarin és a cseresznye követi 88 százalékkal, míg a grapefruitnál 86 százalékos, az epernél, a nektarinnál és az őszibaracknál 83 százalékos arányt mértek. A peszticidek a legkisebb mennyiségben a szilvában (35 százalék), a kiviben (27 százalék) és az avokádóban (33 százalék) voltak jelen.
   A zöldségek közül a zellerszárban mutatták ki a legmagasabb peszticid szennyeződést, a minták 85 százaléka fertőzött volt. A friss fűszernövények 75, a cikóra 73, a zellergyökér 72, a saláta 66 százaléka volt szennyezett. A legkevesebb növényvédő szer maradványt a cukorrépában (4 százalék), a spárgában (3 százalék) és a csemegekukoricában (2 százalék) találták.
   A legnagyobb problémát azonban szakértők szerint az jelenti, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál a peszticidszint meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb maradékanyag-határértéket. A zöldségeknél is hasonló eredményeket mutatott a vizsgálat, mivel a minták 3,5 százalékánál haladta meg a hivatalos küszöbértéket a növényvédő szer maradvány – írta az Agrárszektor.hu.