Oldalletöltések száma: 7027576
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Ontják a meleget a városok, mértékletesebben kellene élniük a lakosoknak

hoseg varosok ucahs orgMég a legkevésbé borúlátó előrejelzések szerint is 2030-ra – ami már itt van a nyakunkon – igen sok halálesetért lesz felelős a klímaváltozás, a városokban nyaranta meg fognak főni az emberek, olyan magas lesz a hőmérséklet. Ördögi kör ez, hiszen a városok a nagy hőkibocsátók, miattuk is nő a Föld átlaghőmérséklete.

   Városaink egyre több hőt termelnek. Az épületek, a légkondicionáló berendezések, a közlekedés, az ipari tevékenység mind-mind hőtermeléssel jár. A sűrűn lakott térségek annyira megemelik az adott hely hőmérsékletét, hogy az felborítja a környezeti egyensúlyt, és az ott élők egészségére is hatással lehet – írta az Euronews.com.

   Már régóta adósa az ember a természetnek, az utolsó pillanatokban küzdünk a klímaváltozással. Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re a világ népességének 70 százaléka városokban fog élni. Vagyis a mainál sokkal fontosabbá válik a környezetbarát urbanisztika, ezt célozza az Urban Fluxes nevű projekt.
   Nektariosz Kriszulakisz, fizikus szerint az Urban Fluxes projekt nagyon fontos, mert a műholdas távérzékelés adatainak köszönhetően már képesek vagyunk energetikai kalkulációkra. Egyértelműen látszik az adatokból, hogy hol mekkora a települések hőleadása, sőt még az is egyértelműsíthető, hogy milyen tevékenység okozza az anomáliát.
   A projektben felszíni meteorológiai mérőállomások segítik a monitorozást. A távérzékelésben történő adatszerzést a projekt elején az igazán kiterjedt és zsúfolt metropoliszok egyikében, Londonban is tesztelték, továbbá a fenntartható fűtésrendszeréről híres svájci Baselben.
   Az Urban Fluxes projekt igyekszik a városok energiahatékonysági problémáit a részletek szintjén vizsgálni, hogy kiderüljön, melyek azok a tényezők, amelyek miatt nagyobb hőt adnak le a települések, mint a lehetséges minimum. A távérzékelési adatokhoz a Kopernikusz-program segítségével jutnak a kutatók. A műholdak megfigyelései pontosan mutatják a földfelszín pontjainak hőmérsékletét. A Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdak segítségével egy nap több érzékelés is lehetséges.
   A városok melegedése sokkal gyorsabban zajlik, mint a globális felmelegedés. Az egyes ember józan ítélőképességén és erkölcsén múlik, hogy mennyire pazarló egy város. A tanulmányok önmagukban keveset érnek, a városi közösségeknek és helyhatóságoknak nagy szerepe van abban, hogy a felmelegedéssel megbirkózzanak a települések – írta az Euronews.com.