Oldalletöltések száma: 7027558
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

Minden tizedik ember vesebeteg Magyarországon

dializis alicanteplaza esMinden szervünkkel úgy vagyunk, hogy amíg jól működik, gond nélkül teszi a dolgát, észre sem vesszük, természetes a létezése. Aztán ha megbetegszik, kiderül, hogy nélküle mi sem létezhetünk. A saját veséjének egészségét nagyon sokan és sokféle módon képesek veszélyeztetni.

   Egyes vesebetegségek elsősorban a nőket érintik, a krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved. A március 8-án tartott vese világnap idei témája ezért a vese mellett a női egészségre irányítja a figyelmet.

   A Nemzeti Vese Program szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, és hogy a tájékoztatással világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága. Mivel a vese világnapja 2018-ban a nőnapra esik, szeretnék hangsúlyozni, mennyire fontos a nők egészsége.
   Magyarországon minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. A felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente több mint százezer vesebeteget látnak el, akik közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved.
   A krónikus vesebetegség jelenleg hatszázezer halálesettel a nyolcadik vezető halálok a nőknél. Károsan befolyásolhatja továbbá a termékenységet és a terhesség kimenetelét is, az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhessége alatt pedig nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata.
   A terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség. A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére, és a korai tervszerű terápiás beavatkozásokra – derül ki a közleményből.