Oldalletöltések száma: 7027567
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

Női betegségekről, nem csak nőknek

emlorak ellenA legtöbb nő – ahogy ellenkező esetben a férfiak is – szégyellős, ha női betegségéről esik szó és legfeljebb barátnőjével, vagy nő családtagjával beszéli azt meg. Pedig a női betegségek a férfiakat is érintik, nekik is érzékenyen és figyelmesen kell reagálni ezekre.

   Az alábbiakban a Webbeteg.hu által összeszedett a nőket leggyakrabban érintő betegségek ismérveit tesszük közzé, amelyekről nem minden érintett tud eleget.

   Meddőséghez vezethet Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Ez számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. Az endometriózistól szenvedő nők általában sokkal súlyosabbnak írják le a menstruációs fájdalmat, illetve arról számolnak be, hogy a kellemetlen érzés idővel súlyosbodik. Mivel az endometriózis hátterében álló okokat jelenleg még nem ismerjük pontosan, nincs konkrét módja a megelőzésének. Úgy tűnik azonban, hogy azok a nők, akik már szültek, kisebb valószínűséggel fognak a későbbiekben endometriózisban szenvedni, mint azok, akik nem.
   A mióma egyszerű sejtburjánzás, jóindulatú daganat, amely leggyakrabban a méh simaizomszövetén keletkezik. Fogamzóképes korban alakul ki, nagyjából 25-30 éves kor táján. Kialakulásának okát nem tudjuk pontosan, de leginkább a petefészek rendellenes működésével hozható kapcsolatba. A mióma nyomhatja a húgyhólyagot, így akár állandósulhat is a vizelési inger, vagy húgyúti fertőzés léphet fel. Sokkal súlyosabb tünet a rendszertelen ciklus, a görcsös fájdalom, illetve az erős vérzés. A mióma vetéléseket, illetve meddőséget is okozhat.
   A ciszták, főleg a kisebb méretűek gyakran tünetmentesek, és csak a nőgyógyászati vizsgálatokon ismerhetőek fel. Az elváltozásra utalhat a vérzés rendellenessége vagy elmaradása. A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészek ciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Előfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta meglepően nagyra nő, ilyenkor elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás. A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében a felfedezett petefészek ciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb a rosszindulatú elváltozások lehetősége.
   A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, amely a meddőség leggyakoribb oka. Ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők egyik leggyakoribb hormonbetegsége. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, az aknés bőr, a fokozott szőrösödés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett számos anyagcsere-eltérés, illetve kóros laborlelet is színesítheti a képet. A PCOS és az inzulinrezisztencia között szoros összefüggés van. A betegség megzavarja a szervezet hormonális- és anyagcsere-rendszerét. Fokozza a férfihormon termelődését a petefészekben és a mellékvesében. Gátolja ugyanakkor a peteérést, hosszú távon cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés és szívinfarktus lehet a következménye.
   Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye, ugyanakkor a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg a kialakulását. 20 éves kor felett a rendszeres önellenőrzés nagyon fontos mindenki számára, így azoknak is, akik életében esetleg egyetlen kockázati tényező sincs. A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort idejében fel kell fedezni.
   A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Magyarországon évente körülbelül 1300 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, e vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók. A HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott – írta a Webbeteg.hu.