Oldalletöltések száma: 7027565
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

A fióka kissé öreg, de világhírű

madar fioka 127millio eves phys orgAz egykor élt lények megkövesedett maradványainak látványa joggal gondolkodtatja el az embert a világról, létezésről, életformákról. Az pedig a nem szakértő emberek számára már szinte felfoghatatlan, amikor egy maradványról kiderül, hogy élőlényként százmillió évnél is régebben szaladgált e sártekén.

   A madarak evolúciójáról árulkodik egy 127 millió éves fióka, a parányi maradvány segíthet a korai madarak egyedfejlődésének megértésében. A lelet a 250-65 millió évvel ezelőtti mezozoikum korából származik – írta National Geographic honlapja, az Ng.hu.

   A fióka a primitív madarak egyik csoportjába, az Enantiornithesbe tartozott – számol be róla a Manchesteri Egyetem oldala. A kövület meglehetősen jó állapotú, ráadásul az egyik legkisebb mezozoikumi madárlelet. A fióka 5 centiméter hosszú és 85 grammos lehetett, amikor elpusztult.
   A maradvány különlegessége, hogy az érintett faj egyedfejlődésének egyik korai, kulcsfontosságú pillanatának lenyomata. A fióka kikelése után nem sokkal pusztulhatott el, amikor csontjai még nem fejlődtek ki teljesen.
   Fabien Knoll, a leletet vizsgáló csapat vezetője és a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint az evolúciós változatosság miatt a különböző madárfajok fiókáinál más-más fejlődési mód alakult ki. A tudósok a csontfejlődés elemzésével számos evolúciós jellemzőre ráláthatnak.
   Mivel a fosszília rendkívül kicsi, a szakértőknek szinkrotron sugárzással kellett megvizsgálniuk, hogy feltérképezhessék a csontszerkezetét. Az adatok alapján a fióka szegycsontja még főként porcból állt. Ez azt jelenti, hogy a madár valószínűleg nem tudott repülni. A kutatók a leletet összehasonlították más, hasonló korú Enantiornithes fiókákkal is, és arra jutottak, hogy a csoporton belül sokkal változatosabb volt az egyedfejlődés, mint korábban hitték.
   Luis Chiappe, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársa és a csapat tagja szerint az új felfedezés és a többi hasonló kövület segíthet annak megértésében, hogy miként festett a madarak világa a dinoszauruszok korában. A szakértő lenyűgözőnek tarja azt a felfedezést, hogy a mai madaraknál látható sok jellemző már több mint 100 millió évvel ezelőtt kifejlődött – olvasható az Ng.hu oldalon.