Oldalletöltések száma: 7027564
2018. augusztus 17. péntek 03:52,
Jácint napja van.

Meddővé válhat az allergia ellen kezelt férfi

allergia theappside comAz allergia a fejlett társadalmak népbetegsége, az ipar károsanyag-kibocsájtása, a mezőgazdaság által felhasznált vegyszerek, az elképesztő mennyiségű autó közlekedése és vele együtt a levegő minőségének romlása mind több emberből vált ki allergiát.

   Az allergiát pedig kezelni kell, mert csúnyán elfajulhat, ugyanakkor nemrégiben kiderült, hogy meddőséget okozhatnak a kezelésére szedett antihisztaminok a férfiaknál. Mindezt argentin tudósok állapították meg állatkísérletek alapján.

   A Reproduction című szaklapban közölt tanulmány készítői korábbi, a leggyakoribb antihisztaminokat vizsgáló kutatások eredményeit elemezték és azt találták, hogy egyes szerek negatívan befolyásolhatják a férfi nemi hormonok normális működését, ez pedig a spermiumok alakját és mozgékonyságát változtatja meg, valamint alacsonyabb spermiumszámokhoz vezet – számolt be róla a The Guardian online kiadása.
   Az iparosodott országokban egyre nagyobb számú allergiás megbetegedés miatt nő az ezeket kezelő gyógyszerek, köztük az antihisztaminok használata. A hisztamin nevű molekulát az allergiára válaszul állítja elő a szervezet, ezért szenved az allergiás a tünetektől, a tüsszögéstől, viszketéstől, orrfolyástól.
   Korábbi kutatások azonban kimutatták, hogy a hisztamin más, allergiától független folyamatokban, többek kötött az álom-ébrenlét szabályozásában, a szexuális viselkedésben és a termékenységben is szerepet játszik. A Buenos Aires-i Kísérleti Biológiai és Orvostudományi Intézet (Instituto de Biologia y Medicina Experimental) kutatói szerint a hisztaminok elfojtása nem kívánt mellékhatásokat okozhat – derül ki a kutatásból.