Oldalletöltések száma: 7027571
2018. augusztus 17. péntek 03:53,
Jácint napja van.

Praktikák szúrás ellen

szuras wellnesscafe huPár nap és véglegesen itt a jó idő, ilyenkor az ember már gondol arra is, hogy a lengébb tavaszi, nyári öltözékében is jobban nézzen ki. Így aztán sokan kezdenek újra futni, hogy ledolgozzák a télen felrakodott súlyfelesleget. Igen ám, de futás közben meg jön a fránya lszúrás.

   Annak ellenére, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó, a rendszeresen futók nagyjából háromnegyede megtapasztalja évente legalább egyszer, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy mi az oka a bordák alatt érezhető, szúró fájdalomnak – írta a Házipatika.com.

   Az egyik elmélet szerint ennek oka a rekeszizom görcsös összerándulása, amely azért következhet be, mert nem jut elegendő oxigéndús vér ehhez az izomhoz. Egy másik elmélet viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget, amely nemcsak a futóknál, de szinte bármely aerob jellegű sportot űzőknél megjelenhet.
   Az oldal szúrása leginkább a kezdőkre, újrakezdőkre jellemző. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rendszeresen futók ne tapasztalhatnák ezt meg időről időre, de náluk jóval kisebb a fájdalom gyakorisága. Ez egy újabb indok arra, hogy a futás rendszeresen szerepeljen az edzésprogramunkban, de lássunk néhány egyszerű módszert arra, hogyan tudjuk elkerülni, hogy futás közben ránk törjön a fájdalom.
   Az oldalszúrás elkerülése érdekében jól teszi a futó, ha kerüli a zsíros, illetve rostban gazdag ételeket közvetlenül edzés előtt, ezek ugyanis lassabban kerülnek ki a gyomorból, így plusz nyomást gyakorolnak a rekeszizomra, ezzel pedig megnő a görcs esélye. A gyümölcsleveknek fogyasztása is negatív hatású lehet, egy kutatás szerint ha valaki cukros gyümölcslét iszik közvetlenül futás előtt, annál gyakrabban jelentkezhet a fájdalom. A tiszta vízzel sokkal jobban jár a sportoló.
   Nagyon fontos olyan tempóban futni, amely hosszabb távon is tartható, míg a légvétel lassú, egyenletes legyen. Különösen a kezdőkre lehet jellemző a helytelen légvétel, vagy, hogy visszatartják a lélegzetüket. Akire rátör a fájdalom, álljon meg, vegyen egy mély lélegzetet és nyújtsa a feje fölé a karjait. Hajlítsa a törzsét az ellentétes irányba ahhoz képest, ahol a fájdalmat érzékeli – írta a Házipatika.com.
   A Vé ajánlata: fiatalabb futók kipróbálhatják, hogy oldalszúrás alkalmával egy, vagy két előre-bukfencet hajtsanak végre. A tapasztalat szerint ez az esetek döntő többségében szinte azonnal elmulasztja az oldalszúrást.