Oldalletöltések száma: 8445421
2019. március 22. péntek 11:32,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

A férfiak legjobb gyógyszere

kerekpar oreg ferfival pngtree comAz elmúlt hétvégén, az első igazán kellemes tavaszi vasárnapon szó szerint kirajzottak a kerékpárosok a velencei-tavi kerékpárutakra. Családokat, kiránduló csoportokat, kilométereket gyűjtő amatőr és félprofi bringásokat lehetett látni sokfelé. Azok az idősebbek, akik úgyszintén nyeregbe pattantak, igencsak jó tették.

   Jelentősen csökkenti az öregedés hatásait a rendszeres kerékpározás, állapították meg brit tudósok. Úgy tűnik, aki rendszeresen pattan nyeregbe, sokkal jobban él, mint a magukat folyton csak kímélő emberek- írta a Család.hu.

   A rendszeres testmozgás, főleg a kerékpározás erősebbé teszi az idős embereket, kevésbé jelentkezik náluk a törékenység, elesettség, mint azoknál, akik sosem pattannak nyeregbe. Erre az eredményre jutottak a Birminghami Egyetem munkatársai. A kutatásban amatőr kerékpárosok és olyan emberek egészségügyi adatait vetették össze, akik egyáltalán nem sportolnak. Az Independent című lap beszámolója szerint a minta nem volt ugyan túlságosan nagy, de az eredmények sokatmondóak.
   A mozgásmentes életmódot élőket úgy válogatták ki, hogy ők is egészségesek legyenek, hiszen így elméletileg pusztán az öregedés hatása befolyásolta fizikai állapotukat. Így került be a felmérésbe összesen 75, 57-80 év közötti ember, és a 20-36 esztendősek közül 55-en. A kerékpározók kiválasztásakor a legfontosabb szempont a rendszeres sport és a fittség volt. Azok a férfiak kaptak szerepet a kutatásban, aki képesek voltak 100 kilométert letekerni 6,5 órán belül, hölgyek esetében 60 kilométert kellett teljesíteni 5,5 óra alatt.
   Az eredményekből nem pusztán az derült ki, hogy aki rendszeresen edzette a testét, az egészségesebb maradt, és izomzata fejlettebb és erősebb a magát folyamatosan kímélő társaihoz képest. Ennél sokkal mélyrehatóbb változásokat is hoz, pontosabban nem enged visszafejlődni a fittség. A rendszeres kerékpározás segít fenntartani a testzsír egyensúlyát és koleszterin szintet. A férfiak esetében a hormonháztartása is jó hatással van az edzés: a tesztoszteron szint magasabb a tunya társakhoz képest.
   Ezen túl az érintettek immunrendszere is sokkal aktívabb, jobb állapotban van: a csontvelőben termelődő és a timuszban (csecsemőmirigyben) aktivizálódó T-sejtek száma sokkal magasabb, mint a kortársaké. A sejtes immunválaszért felelős sejtek mennyisége normál esetben ez ember nagyjából 20. életévétől folyamatosan csökken, azonban a kutatás adatai szerint az idősödő amatőr kerékpárosoknál ez a folyamat nem érzékelhető, sőt, olyan sok T-sejt termelődik szervezetükben, mint a fiatalokéban.
   Janet Lord, az egyetem öregedéskutatással is foglalkozó intézetének vezetője a lapnak azt mondta, 2400 év után ismét bizonyítást nyert Hippokratész bölcsessége, miszerint a férfiak legjobb gyógyszere a testedzés – írta a Család.hu.