Oldalletöltések száma: 8445204
2019. március 22. péntek 10:52,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Jobb a bal oldal, mint a jobb és ez nem politika

alvas playbuzz comA Sose halunk meg című nagysikerű filmben a Koltai Róbert alakította vállfaárus, Gyuszi bácsi, az egyik jelenetben arra oktatja a vakációja alatt vele utazó unokaöccsét, hogy soha ne aludjon a bal oldalán, mert nyomhatja a szívét. E tanács a film hatására sokak agyába égett, pedig helytelen volt,

   Talán elsőre úgy gondolhatjuk, hogy ha jól alszunk, akkor nem számít, hogy milyen pozícióban tesszük. Ugyanakkor a bal oldalon alvásnak több előnye is van az egészségünk szempontjából.

   A nyirokrendszer kulcsszerepet játszik abban, hogy szervezetünk el tudja távolítani a bekerült mérgeket és káros anyagokat. A nyirokvezeték a bal oldalunkon helyezkedik el, ezért ha ezen az oldalon alszunk, akkor a szervezet hatékonyabban tudja eltávolítani a bekerült salakanyagokat. A nyirokrendszer szállítja a zsírokat, fehérjéket és egyéb anyagokat is a sejtjeinkhez, szöveteinkhez, a bal oldalon fekvés pedig ezt a folyamatot is felgyorsíthatja.
   A lép a nyirokrendszer legnagyobb szerve, és szintén a test bal oldalán helyezkedik el. Ha a bal oldalunkon alszunk, akkor a lép hatékonyabban dolgozik, mivel a gravitáció segít, hogy több vér áramoljon bele, és gyorsabban távolítsa el a káros anyagokat. A bal oldalon alvás a belek működésére is jó hatással van, szintén a gravitáció miatt. Ilyenkor hatékonyabb a méregtelenítés, kevésbé lassul le az anyagcsere, és kisebb mértékben halmozódnak fel testünkben a salakanyagok.
   Akinek gyakran ég a gyomra, akkor mindenképpen próbáljon a bal oldalán fekve elaludni. Ilyenkor a gyomor úgy helyezkedik el, hogy sokkal nehezebben tud tartalma, illetve a gyomorsav visszakerülni a nyelőcsőbe. Így elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a gyomorégés. Ez a pozíció a máj tehermentesítésében is komoly szerepet játszhat, sőt még a szívnek is jót tesz, mert a gravitáció ilyenkor részben tehermentesíti a keringésünket is, különösen az aortát – ajánlotta a Házipatika.com.