Oldalletöltések száma: 8445217
2019. március 22. péntek 10:52,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Már a szoptatást is népszerűsíteni kell

szoptatas parents comA szoptatás a világ legtermészetesebb dolga és egyúttal a legnagyszerűbb is, hiszen feltétlen és örök kapcsolatot létesítenek ezek a meghitt percek anya és gyermeke között. Vélhetően ezt az összefüggést mutatja a latin mamma szó, amely emlőt is jelent. Innen is eredhet a magyarban a kedveskedő mama megszólítás.

   Ennek ellenére a fejlett országokban sok nő igyekszik a lehető legrövidebb időszakra szorítani a szoptatást. Emiatt is újabb kampányt indított az Unicef és a WHO a szoptatás népszerűsítésére a világnak azon a részén, ahol ez nem természetes – írta az Euronews.com.

   A nyugati típusú társadalmak mindig is másképp kezelték ezt, mint akár Afrikában vagy Ázsiában, de bárhogy is, az asszonyok gondoskodtak arról, hogy gyermekük anyatejhez jusson. Mára viszont elég rosszul állunk ezzel, az ENSZ gyermekjogi szervezete szerint még a kórházakban is, ezért most nekik adtak ki ajánlást arról, mi mindent tehetnek a szoptatás védelmében, illetve népszerűsítéséért.
   Az Unicef vezető szakértője, Victor Aguayo azt magyarázza, hogy a szoptatás évente sok ezer kisgyerek életét menti meg, és a felnövekedésüket is nagyban befolyásolja. A szoptatott gyerekek magasabbra nőnek, kevésbé fenyegeti őket az elhízás felnőtt korban is. A szoptatás jó hatással van az agy fejlődésére, és nem utolsó sorba megóvja az anya egészségét. Akik szoptatnak, egész életükben kevésbé kitettek bizonyos daganatos betegségeknek, és jobban ellenállnak az elhízásnak, úgyhogy tényleg egy nagyon fontos a megfelelő ideig tartó szoptatás.
   Az Unicef és a WHO szerint minden kórháznak kell, hogy legyen szoptatási protokollja, és biztosítaniuk kell minden fiatal anyának értő támogatást és megfelelő körülményeket a szoptatáshoz. A kutatási eredményekre épített, 10 pontos iránymutatást nemcsak azok az egészségügyi intézmények kapják meg, ahol van szülészet vagy gyermekosztály, mert fiatal anyák betegként kezelésre szorulhatnak máshol is – olvasható az Euronews.com írásában.