Oldalletöltések száma: 8445308
2019. március 22. péntek 11:10,
Beáta, Izolda és Lea napja van.

Rossz hír az éjszakai baglyoknak

ejszakai bagoly luxreview comKapcsolatokat, házasságokat tehet nehézzé, ha a pár egyik fele bagoly, a másik pacsirta típus, vagyis egyikük szeret éjszakázni, éjjel dolgozni, szórakozni, másikuk viszont már kilenckor az igazak álmát alussza, cserébe rendre hajnalban kezdi a napot. De nem csak a kapcsolatot veszélyezteti mindez, hanem az egyik fél életét is.

   Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a korán kelők – állapították meg amerikai és brit kutatók. Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél.

   A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója úgy véli, az éjszakai baglyoknak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat. Kristen Knutson chicagói társszerző szerint az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a korán kelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek.
   A kutatásban résztvevők 27 százaléka vallotta magát határozottan reggeli típusnak és mintegy 9 százalékuk határozottan esti típusnak. 35 százalékuk inkább reggel, 28 százalékuk inkább este aktív. A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 ezer 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10 százalékkal többen hunytak el, mint a korán kelőkében.
   Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak. A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek. Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához.
   A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, nem egyszerű jellemgyengeség. A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz – olvasható a Chronobiology International című szaklapban megjelent tanulmányban.