Oldalletöltések száma: 8020557
2019. január 24. csütörtök 11:34,
Timót napja van.

Még a pestises disznó húsa is veszélytelen az emberre

vaddiszno magasles reblog huEgy ideje napi téma a sajtóban az afrikai sertéspestis, amely már megjelent hazánkban is. Az afrikai sertéspestis házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, test szerte vérzésekkel járó vírusos betegsége.

   A kórokozó vírusra jellemző, hogy ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben igen nagy, nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés vagy vaddisznó hullában hónapokig fertőzőképes marad – olvasható a Portal.nebih.gov.hu oldalon, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatalos oldalán.

   Érdemes a legfontosabbal kezdeni: az afrikai sertéspestis vírusa nem betegíti meg az embert. A fertőzött állatokkal való érintkezés, fertőzött élelmiszer elfogyasztása az emberre nem jelent veszélyt.
   Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságos a magyar sertéshús, mivel a szigorú állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt kizárt a fertőzés, a vírust csak vaddisznókban mutatták ki – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
   Ahogy írták, a magyarországi állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió előírásainak megfelelő állategészségügyi felügyelet alatt állnak. A vírusmentesség fenntartása ugyanakkor nemzetgazdasági érdek, ezért az elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznókról és sertésekről mielőbb értesíteni kell az illetékes állatorvost.
   A közlemény szerint a kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért arra kérik az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.
   Az agrárkamara a partnerszervezetek bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet az állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeik csökkentése érdekében – olvasható a közleményben.