Oldalletöltések száma: 8020771
2019. január 24. csütörtök 12:04,
Timót napja van.

Felcsillant a remény, haj lesz minden fejen

kopasz fej rojana netjpgSok, a kopaszodás rémétől rettegő és menekülő férfiember látta megmentőjét a múlt század nyolcvanas éveiben azokban a hajhullás elleni szerekben, amelyek még külföldön is kedveltek voltak. Az, hogy ezek milyen hatásfokkal akadályozták a kopaszodást és segítették a haj növését, a tar fejek számából is lemérhető.

   Most ismét felcsillant a remény, hogy egyszer és mindenkorra megszabadulhatnak az emberek a kopaszodástól. Egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között brit kutatóknak.

   A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést és ezáltal szerepet játszik a kopaszodásban – írta a BBC News. A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint a módszer igazi megoldást jelenthet a hajhullással küzdő emberek számára.
   A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil férfiak és nők számára egyaránt, valamint a finaszterid kizárólag férfiak számára. Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.
   A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány készítői laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át. A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője rendkívül érdekesnek nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: a hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, egyebek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával – írta az MTI.
   Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor lesz a most felfedezett vegyületekből patikákban is kapható szer, hiszen addig még számtalan ellenőrző, bizonyító és engedélyezési eljáráson kell átesnie a hajnövesztőnek. De a remény ismét felcsillant.