Oldalletöltések száma: 8021064
2019. január 24. csütörtök 12:47,
Timót napja van.

Elősegíti a szerelmi élvezeteket, a gyermekáldást

borospohar szerelem amazon com A borról sok és többnyire jó véleményt lehet hallani, olvasni. Persze nem a kannás, vagy tablettás „borokról”, hanem a szakemberek által szőlőből előállított nedűről, amelynek mértékletes fogyasztása jó hatással van az egészségre is. Most egy újabb jótékony hatására hívták fel a figyelmet a szakemberek.

   Két pohárka bor sokkal intenzívebbé teszi a szexuális élményt a nők számára – állítja egy olasz tanulmány. A firenzei Santa Maria Nuova kórház kutatásában 798 olasz nő vett részt, 18 és 50 év közöttiek – írt a Borászportál.hu az izgalmas kutatásról.

   Azok a nők, akik átlagosan napi egy pohár bort megittak, sokkal nagyobb szexuális aktivitásról és intenzívebb fizikai élvezetről számoltak be, szemben az absztinenciára kárhoztatott kontrollcsoporttal. Sz. Mikus Edit szexológus szerint az alkohol vérbőséget okoz és ellazít, márpedig a női orgazmus elmaradásának 99 százalékban az az oka, hogy a nők nehezebben tudnak ellazulni. A szexológus véleménye szint a férfiak is profitálhatnak a mértékletes alkoholivásból, az ő esetükben az ellazulás eredményeként csökken a korai magömlés veszélye.
   Nem csak magára az aktusra, de annak következményeire is jó hatással lehet a bor. Legalábbis ezt állítják a Dán Epidemiológiai Tudományos Központ munkatársai egy 2003-as tanulmányukban. 30 ezer terhes dán nő terhesség előtti alkoholfogyasztási szokásait vizsgálva arra jutottak, hogy a rendszeres, de mérsékelt fogyasztók között 29 százalékkal kevesebb volt az olyan, akinek egy évnél tovább tartott teherbe esni, mint azoknak, akik nem fogyasztottak alkoholt.    A dán kutatók szerint ráadásul ez kifejezetten csak a borral működik, ugyanis a nem fogyasztók és az egyéb alkoholt fogyasztók között nem tapasztaltak jelentős különbséget. Megfigyelésük szerint a napi egy pohár bor maximalizálja a termékenységet, efölött már újra romlik a hatásfok. A Tudományos Központ munkatársai arra gyanakodnak, hogy az alkoholnak kis mennyiségben a nők reprodukciós rendszerére lehet pozitív hatása, illetve segíti kontrollálni a stresszt.
   Nem mindenki osztja ezt a nézetet a tudományos világban. Az előbb említett dán kutatókat éppen honfitársaik cáfolták meg pár évvel korábban, az ő kutatásuk szerint ugyanis bármennyi alkohol kifejezetten rossz hatással van a gyerekvállalásra. Az egyik legjelentősebb orvosi szaklapban, a brit BMJ-ben közölt 2016-os publikáció szerint pedig napi egy deci bor (vagy egy kis üveg sör) nincs hatással a teherbeesésre, két deci bor viszont már kifejezetten akadályozza azt.
   A bor és a pezsgő mint afrodiziákum nem mai találmány. Kedvelt volt a vágyak fokozására a középkorban a borból cukorral és fűszerekkel készített ital, a Hippokrasz, amelyet XIV. Lajos francia király is előszeretettel fogyasztotta. A 18. században pedig a somlói juhfark érdemelte ki a Nászéjszakák bora elnevezést, miután a Habsburg udvar és más főurak meggyőződése szerint ezt fogyasztva nagyobb esély volt a fiú utód születésére. A legendát meglovagolva több somlói borászat is dobta már piacra a juhfarkját Nászéjszakák bora néven – írta a Borászportál.hu.