Oldalletöltések száma: 8020955
2019. január 24. csütörtök 12:32,
Timót napja van.

Hozzák, viszik a parazitákat a vándorló állatok

szarvas ujszo comNemrégiben írtunk arról, hogy elérte hazánkat is az afrikai sertéspestis. Sajnálatosan nehéz védekezni az olyan fertőző betegségek ellen, amelyeket vándorló vadállatok terjesztenek.

   Rengeteg parazitát hordoznak azok a patás állatok, amelyek vándorló életmódot folytatnak. Ezzel azonban jelentősen növelik a különböző fertőző betegségek terjedésének lehetőségét, amelyekkel a szarvasmarha, a sertés, a kecske és a juh is megfertőződhet – írta az Agrárszektor.hu.

   Több milliárd állat vándorol át évente a világ egyik pontjáról a másikra, miközben rengeteg parazitával találkoznak és hordozzák azokat egyik területről a másikra. Egy kutatócsoport a patás állatokra összpontosítva – szarvas, rénszarvas, gnú, antilop és gazella – kutatást végzett, amelyben megállapította, hogy azok az állatok, amelyek nagyobb távolságokat tesznek meg évről évre, több parazita fajjal fertőződnek meg.
   A bevándorló állatok nagyobb kockázatot jelenthetnek a háziasított állatokra, illetve az emberekre is azzal, hogy sokkal több parazita van a szervezetükben. A juh, a szarvasmarha, a kecske és a sertés könnyedén megfertőződhetnek a vándorló életmódot folytató patás állatok parazitáitól. Ez az emberek számára is komoly kockázatot jelenthet húsuk elfogyasztásakor, mivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy különböző betegségekkel fertőződnek meg.
   A kutatók szerint az lehet az oka annak, hogy a paraziták ilyen nagy mennyiségben vannak jelen a vándorló állatokban, hogy ezek az állatok különböző természeti adottságú helyeken fordulnak meg mozgási ciklusaik során. Korábban a kutatók azt gondolták, hogy a vándorlással éppen a parazitákat próbálják elkerülni az állatok, mozgásukkal azonban éppen azok egyik fő terjesztőivé válnak – derül ki az Agrárszektor.hu írásából.