Oldalletöltések száma: 8020524
2019. január 24. csütörtök 11:29,
Timót napja van.

Lehet, hogy pár év múlva már nem leszünk náthásak

natha npr orgNem túlzás, ha kijelentjük, erre várt a telente orrfolyós, köhögős emberiség. Mert miközben már emberek jártak a Holdon, járműveink mozognak a Marson, és az internet eredményeként parányivá zsugorodott a világ, a nátha telente még mindig kifog rajtunk. De már csak egy darabig.

   A megfázás lehetséges gyógymódját találták meg brit kutatók, akiknek az új gyógyszere blokkolja a szervezetben azt a kulcsfontosságú fehérjét, amelynek segítségével a megfázást okozó vírusok sokszorozódni és terjedni képesek – írta a BBC News.

   A laboratóriumi eredmények szerint a módszer képes bármelyik náthavírust megállítani, amennyiben elég korán kezdik alkalmazni. A kutatók szerint a klinikai próbák két éven belül elkezdődhetnek.
   A londoni Imperial College kutatói jelenleg a gyógyszer belélegezhető változatának kifejlesztésén dolgoznak, hogy csökkentsék a mellékhatások kockázatát. A Nature Chemistry című folyóiratban publikált kutatásban laboratóriumi körülmények között, emberi tüdősejteknél alkalmazták a szert, mely perceken belül működésbe lépett és megcélozta az NMT nevű fehérjét. A náthás fertőzéseket okozó vírusok mindegyikének erre az emberi fehérjére van szüksége a szaporodáshoz.
   A kutatásban részt vevő Ed Tate szerint a szert akkor kellene beadni a páciensnek, amikor először megfertőződik, hogy blokkolni lehessen a vírus szaporodását és terjedését. Ahogy elmondta, még ha el is kapja valaki a betegséget, a szer akkor is segíthet a tünetek kezelésében. A szakember szerint a módszer nagy segítség lehet például az asztmások számára, akik nagyon betegek lehetnek egy náthától.
   A gyógymóddal az emberi szervezet megcélzása a kórokozó helyett kissé radikális módszer, de teljesen logikus lépés, mert – ahogy mondták – igen trükkös vírusokról van szó. A náthavírusok nem csupán rengetegen vannak és sokfélék, hanem nagyon gyorsan változnak, ami azt jelenti, hogy rövid idő alatt képesek ellenállóvá válni a gyógyszerekkel szemben.
   A vizsgált szer teljesen blokkolta a náthát okozó vírustörzsek egy részét anélkül, hogy kárt okozott volna az emberi sejtekben. Ennek ellenére további tanulmányokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy nem ártalmas az ember egészségére.