Oldalletöltések száma: 8020491
2019. január 24. csütörtök 11:23,
Timót napja van.

Ezek a darazsak biztosan nem akarnak bántani bennünket

torosdarazs biolib czAz emberek többsége fél a darazsaktól, lássuk be, joggal. Bár, ha nem bántják, nem zaklatják az állatokat, azok ritkán támadnak, de ha igen, csípésük igen fájdalmas, sőt akár életveszélyes is lehet. De nem mindegyik darázs ellensége az embernek.

   Májustól számíthatunk a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. Az MME arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek – írta az Infostart.hu.

   A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) szerint irtásuk nem csak jól felfogott érdekünk és ártalmatlanságuk miatt, de azért is helytelen, mert az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft, elpusztításuk éppen ezért törvénytelen is. A tudatlanság és a hozzá nem értés évről évre számos ilyen állat pusztulását okozza, amikor a felesleges pánikkeltés hatására a munkáját nem kellő szakmai felkészültséggel végző rovarirtók tömegesen pusztítják el a tőrösdarazsakat.
   Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagytermetűek és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyúja is. Ezek a rovarok nem tévesztendőek össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal, köztük a lódarázzsal.
   A tőrösdarazsak is rendelkeznek fullánkkal, ezt, hacsak nem fogjuk meg őket, nem ellenünk használják, mérgük pedig nem fájdalomkeltésre, hanem lárvák megbénítására szolgál. A tőrösdarazsak ugyanis parazitoidok, szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük.
   Megjelenésükre ott lehet számítani, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát. Ezeket a faanyagon keresztül vagy magukat a talajba ásva a szúrásukkal bénítják meg, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének.
   A szakemberek arra biztatnak bennünket, hogy ne féljünk a májustól a nyár végéig tömegesen feltűnő, a talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülő tőrösdarazsaktól – írta az Infostart.hu.