Oldalletöltések száma: 8020744
2019. január 24. csütörtök 12:01,
Timót napja van.

Ízlés kérdése, hogy tetszik-e az úszógumi, de mindenképpen káros

haskorfogatNem éppen büszkeségre okot adó tény, hogy a világon a magyar a negyedik legkövérebb nép, ráadásul európai aranyérmes  is e téren. Mindez nem csak esztétikai kérdés, de életbevágóan fontos tény. A túlsúlyhoz sok betegség is társul.

   A hasi zsírpárna még az egyébként nem túlsúlyos egyéneknél is veszélyt jelent a szívre a Mayo Clinic kutatási eredményei szerint – írta a News-medical.net cikke alapján a Drportal.hu.

   Ha valakinek a derék körfogata nagyobb, mint a csípője, jobb, ha felkeresi az orvosát – állítja Dr. Jose Medina-Inojosa, a Mayo Clinic Preventív Kardiológiai Részlegének és a csehországi Szent Anna Egyetemi Kórház Nemzetközi Klinikai Kutatási Központjának munkatársa.
   A magassághoz viszonyított testsúlyt kg/m2-ben kifejező testtömeg indexet (BMI) használják a felnőttek testsúly szerinti besorolására. A BMI azonban nem ad képet a zsír és izomszövet mértékéről és eloszlásáról.
   Centrális elhízásról akkor beszélünk, ha a zsírfelesleg a test közepe táján koncentrálódik, ami a rendellenes zsíreloszlás egyik jele. A vizsgálatban azt a feltételezést tesztelték, hogy a normál súlyú, ám centrálisan elhízott embereknél gyakrabban jelentkeznek szívproblémák, mint a normál súlyú és normál zsíreloszlású embereknél.
   1997-től 2000-ig a vizsgálatba 1692, legalább 45 éves lakost vontak be. Mint kiderült, a normál súlyú, ám hasi zsírpárnákkal rendelkező embereknek nagyobb esélyük volt a szívproblémákra, mint azoknak, aki BMI értékük alapján elhízottnak számítottak, ám a felesleges zsírszövetük nem a has tájékon halmozódott fel. Dr. Medina-Inojosa szerint a hasi zsírpárna a mozgásszegény életmód, a csökkent izomtömeg, és a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztásának jele.
   Amennyiben valakinek a hasa szélesebb, mint a csípője, érdemes felméretnie a szív és érrendszerének egészségi állapotát, zsíreloszlását. Centrális elhízás esetén nem elsősorban a fogyásra, hanem inkább a derék körfogat csökkentésére kell törekedni. Ennek legcélravezetőbb módja, ha felállunk a karosszékből, és a lift helyett a lépcsőt választjuk vagy egy megállóval hamarabb leszállunk a villamosról és gyalogolunk – olvasható a News-medical.net cikkében.