Oldalletöltések száma: 8200985
2019. február 18. hétfő 03:03,
Bernadett napja van.

Sporttal a trombózis ellen

trombozis femina huMegdöbbentő adat, de kétszer több ember veszti életét Európában trombózisban, mint mell és prosztatarákban, valamint közlekedési balesetben együttvéve. A trombózis mind többeket érint és aki átesett a súlyos betegségen új életet kell, hogy elkezdjen.

   A rendszeres testmozgás elengedhetetlen szerepet játszik az egészséges életmódban mindenki számára, de a trombózist követően nem mindegy, hogy milyen sportot választ az ember, és azt milyen intenzitással űzi – nyilatkozta dr. Blaskó György belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa az Orientpress.hu-nak.

   Ahogy dr. Blaskó György elmondta, a sportolás és a trombózis kapcsolata sokrétű probléma. Jelenleg a trombózis molekuláris okainak csupán közel 60 százalékát tudják pontosan leírni, a többi még ismeretlen, felderítése a kutatás feladata. Annak ellenére, hogy pontosan, molekuláris szinten nem ismerik a trombózis hátterét, kezelniük kell és a kezelésben jelentős szerepe van a mozgásnak, a fizikai aktivitásnak, kezdetben mindenképpen szakember közreműködésével, annak tanácsaival.
   A betegség után az alsó végtag izmainak mozgása, az úgynevezett izompumpa nagyon fontos. Minden ezzel kapcsolatos mozgástevékenység hasznos lehet, például a futás, gyaloglás, úszás, tenisz, squash, pingpong stb.
   A kérdés az, hogy mennyit mozogjanak a betegek. Figyelembe véve társadalmunkat, heti 2-3×1-1,5 óra lenne az optimális és ezt jó lenne évekig folytatni. A terhelést ajánlatos igen fokozatosan végezni, kezdetben pár kilométer séta, majd kocogás következzen – tanácsolja a professzor.
   A sportoknak, mozgásnak gyógyhatása van részben a trombózis elkerülése, részben annak kezelése szempontjából. Így történhet meg, hogy súlyos genetikai elváltozást hordozó emberek nem kapnak trombózist sokáig, ha megfelelően sportoltak. A kialakult trombus felszívódásában is van ennek szerepe, ráadásul a mozgásnak számos jótékony hatása ismert: elősegíti a testsúly normalizálását, a cukorbetegség megelőzését és gyógyítását, valamint a szív- és érrendszer egészsége érdekében is nélkülözhetetlen.
   Bizonyos sportok űzése ugyanakkor veszélyes lehet azokra, akinek már lezajlott trombózisuk volt, vagy még nem volt, de genetikailag veszélyeztetettek: ilyen pl. a futball és a küzdősportok bármilyen formája amelyet ütéssel, rúgással űznek – derül ki az Orientpress.hu írásából.