Oldalletöltések száma: 8200868
2019. február 18. hétfő 02:41,
Bernadett napja van.

Csak a zsír a bűnös?

kover ferfi nutraingredients usa comMagyarország európai listavezető a kövérek, túlsúlyosok arányát tekintve és éppen csak leszorult hazánk e téren a dobogóról a nagyvilágban is, ahol a negyedik legkövérebb nemzetnek számítunk. Sokan küzdenek tehát túlsúllyal és sokan fogynának is, de nem tudják, hogy mit egyenek, vagy ne egyenek ennek érdekében.

   Az Aberdeen Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói az eddigi leghatalmasabb ilyen jellegű kutatás keretében arra keresték a választ, hogy milyen étrend vezet súlygyarapodáshoz. Mivel az ételek zsírból, fehérjékből és szénhidrátokból állnak, ezért eddig nehéznek bizonyult meghatározni, hogy melyik az a tipikus étrend, amely a súlyunk növekedéséhez vezet. A tanulmányról a Cell.com alapján az Arsratio.hu írt.

   A probléma abban rejlik, hogy az embereken végzett étrend kutatásoknál nehezen megvalósítható, hogy hosszú ideig a kutatók tartsák irányításuk alatt egy adott személy étrendjét. Így nehéz elválasztani a tényezőket egymástól, azonban az állatokon végzett kutatások választ adhatnak a kérdésre. A kutatás során összesen 30 különböző összetételű étrendet vizsgáltak az egereknél. A három hónapig tartó kísérlet során több mint százezer mérést készítettek az állatok testsúlyáról és testzsírjáról.
   John Speakman, a kutatás vezetője szerint ez a hatalmas tanulmány egyértelmű eredményeket hozott, mert kiderül, hogy az egyetlen alkotóeleme a táplálkozásnak, amitől kövérebbé váltak az egerek, az a magasabb zsírtartalmú étrend volt.
   Mint kiderült, a cukrokból származó szénhidrátnak nem volt semmilyen hatása. A cukrok és a zsírok kombinálása nem volt nagyobb hatással, mint a zsír önmagában. Arra sem volt bizonyíték, hogy az alacsony fehérjebevitel elősegítette volna a nagyobb fogyasztást. Az étkezési zsírok efféle hatásait látszólag az okozza, hogy a zsírok egyedi módon képesek serkenteni az agy jutalmazó központját, ezzel elősegítve a zsír fogyasztásának növelését.
   A kutatást eredményeit egyértelműen korlátozza az, hogy a kutatást egereken végezték, nem pedig embereken. Viszont az egerek fiziológiája és anyagcseréje sokban hasonlít az emberekére és mivel a hatások egyértelmű igazolása embereken közel lehetetlen feladat, így valószínűleg ezek az eredmények állnak a legközelebb ahhoz, hogy az emberek étrendje milyen hatással van a súlyukra – olvasható az Arsratio.hu oldalon.